Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție imediată și dură a Rusiei după embargoul pe petrol: Fluxul spre Europa va fi stopat!

SteelGruru
petrol

Acesta este răspunsul Rusiei la decizia Uniunii Europene de a plafona prețul barilului rusesc, potrivit ambasadorului Rusiei la organizațiile internaționale Mihail Ulianov.

Rusia va înceta să furnizeze petrol Europei în acest an, după ce Uniunea Europeană (UE) a decis să limiteze prețul barilului rusesc, a declarat ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale la Viena, Mihail Ulianov, relatează COPE citat de Rador.

"Începând din acest an, #Europa va trăi fără petrol rusesc. #Moscova a precizat deja că NU va furniza #petrol țărilor care susțin plafonarea prețurilor față de piață", a scris Ulianov pe contul său de Twitter și pe alte rețele de socializare.

"Foarte curând #UE va da vina pe #Rusia că folosește petrolul ca armă", a prezis reprezentantul Kremlinului în scurta sa declarație.

Țările Uniunii Europene au convenit, vineri, să stabilească un plafon la prețul petrolului rusesc de 60 de dolari pe baril, în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Măsura, la care au aderat puterile din G7 și Australia, nu ar afecta direct teritoriul comunitar, deoarece coincide cu intrarea în vigoare, luni, a unui embargo asupra țițeiului importat din Rusia, cu excepția celui cumpărat de Ungaria prin conductă.

Cu toate acestea, interzice companiilor maritime europene să transporte petrol rusesc în țări terțe dacă acesta este vândut la un preț mai mare decât cel stabilit, iar același lucru se va aplica și companiilor de asigurări contractate pentru transportul de țiței rusesc.

Acordul politic al UE garantează că, în cazul în care prețul pieței scade sub 60 de dolari pe baril, plafonul va fi actualizat pentru a fi cu cel puțin 5% mai mic decât cel pe care îl are pe piață.

Moscova a avertizat deja că va înceta să-și mai vândă "aurul negru" acelor țări care aplică un plafon la prețul barilului, considerând că această intervenție încalcă regulile pieței libere.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat limita de preț a petrolului rus agreată de aliații săi occidentali, considerând-o insuficientă.

"Nu se poate considera că este o decizie importantă să se stabilească o astfel de limită pentru prețurile rusești, deoarece este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist", a spus Zelenski într-un mesaj postat sâmbătă seara.

Zelenski a subliniat că Rusia a provocat deja "pierderi colosale" țărilor din întreaga lume, destabilizând în mod deliberat piețele energetice. "Lumea nu îndrăznește să o dezarmeze cu adevărat din punct de vedere energetic. Este o poziție slabă", a deplâns el.

Liderul ucrainean a avertizat astfel că "este doar o chestiune de timp" până când măsurile împotriva Moscovei vor deveni mai dure. "Este păcat că se pierde acest timp", a spus el.

UE și, ulterior, aliații săi au anunțat un plafon de 60 de dolari pe baril care se va aplica de luni, 5 decembrie, dar de la Președinția ucraineană Andrii Iermak a cerut stabilirea acestui plafon la 30 de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.