Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţie incredibilă a liderului Comisiei juridice din Camera Deputaţilor: Ce spune despre măsurile alternative de detenţie - 'au fost prezentate sentimental'

www.romanialibera.ro
Comisia Juridica

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, social-democratul Eugen Nicolicea, a declarat, luni, după adoptarea în comisie a raportului pentru proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, că prevederile referitoare la exceptarea de la aceste măsuri a persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie au fost prezentate public "într-un mod mai mult sentimental decât într-un mod juridic". Întrebat de ce nu sunt exceptate de la măsurile privative de libertate şi persoanele condamnate pentru fapte asimilate faptelor de corupţie, Nicolicea a spus: "Pentru că solicitările adresate în spaţiul public se refereau la faptele de corupţie. Corupţie zice, corupţie scriem", conform Agerpres.

Citește și: Bătaie de joc la adresa României! Ce decizie radicală a luat Comisia Europeană

"Punctul meu de vedere este că odată condamnaţi, toţi condamnaţii sunt egali şi au de ispăşit nişte pedepse. Singura chestiune care punea o interdicţie de ieşire în libertate sau la domiciliu era dacă constituiau pericol pentru ordine publică, adică respectivul să producă o tulburare a ordinii publice, adică individul să producă o infracţiune şi au fost eliminate cele cu violenţă. Nu era niciun motiv pentru ca alte infracţiuni care nu însemnau o tulburare a ordinii publice să fie incluse. Aşa cum aţi prezentat dumneavoastră într-un mod mai mult şi mai mult sentimental decât într-un mod juridic, aţi creat o imagine şi populaţia sau dumneavoastră aţi solicitat eliminarea infracţiunilor de corupţie, ceea ce am şi făcut", a răspuns Nicolicea la întrebările jurnaliştilor.

Citește și: Patronul Cris-Tim acuză: „Sunt 3-4 multinaţionale care au negociat tot. Nu mai avem loc.“

Legat de prevederile adoptate de comisie cu privire la reducerea pedepselor cu câte 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, Nicolicea a explicat că această chestiune este valabilă în toată lumea şi că 20 de zile este o cifră foarte mică. "Atât dezbaterea, cât şi ordonanţa respectivă nu erau în acord cu realitatea. Dumneavoastră vi se pare o mare problemă faptul că primeşti 20 de zile pentru o muncă intelectuală. În situaţia în care o persoană beneficiază pentru că a efectuat o muncă fizică de anumite zile, de asemenea, când exerciţi o muncă intelectuală, şi aceasta este tot muncă, chiar dacă dumneavoastră consideraţi că este muncă doar dacă este cu sapa. Această chestiune este valabilă absolut în toată lumea civilizată: 20 de zile pentru o carte mi se pare că este o cifră foarte mică", a mai spus Nicolicea.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, luni, raport favorabil pentru proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor cu închisoarea, stabilind ca persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special. Conform textului adoptat, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate pentru săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei şi nici persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie - pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă - şi cele aflate în stare de recidivă. De asemenea, potrivit unui altui proiect adoptat de comisia juridică, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate. Rapoartele comisiei juridice urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.