Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție neașteptată a Tiraspolului în privința unirii Moldovei cu România: 'Avem drumuri diferite'

republica moldova

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, afirmă că Transnistria va respecta decizia cetăţenilor dintre Prut şi Nistru în cazul desfăşurării unui referendum pe tema Unirii Republicii Moldova cu România. Pe de altă parte, preşedintele nerecunoscut susţine că acest fapt încă o dată va demonstra că Tiraspolul și Chișinăul au drumuri diferite.

Vadim Krasnoselskii a menţionat, într-un interviu pentru publicaţia rusă "Izvestia”, că Transnistria nu are de gând să negocieze cu Republica Moldova o eventuală reintegrare a ţării, dar se va concentra pe chestiuni ce ţin de recunoaşterea internaţională a malului stâng al Nistrului.

Citește și: Șerban Nicolae, atac dur la adresa lui Hans Klemm, în urma anunțului făcut de Departamentul de Stat al SUA: Liderul PSD face APEL la Iohannis și Maior

Potrivit acestuia, problemele privind reglementarea politică a conflictului transnistrean nu pot fi soluţionate din cauza acţiunilor neconsecvente ale Chişinăului, aducând în acest sens exemplul încercării unui grup de deputaţi moldoveni de a introduce în Constituţie limba română ca limbă de stat în Republica Moldova.

"Oficial în Transnistria funcţionează trei limbi: rusa, moldoveneasca şi ucraineana. Mai mult ca atât, limba moldovenească şi-a păstrat grafia chirilică, în timp ce pe partea cealaltă a Nistrului, grafia a trecut demult la cea latină. Pentru transnistreni problemele legate de limbă sunt foarte sensibile. De aceea, orice tentativă a Chişinăului de a introduce în Constituţe limba română provoacă neplăcere”, a declarat Krasnoselskii.

Liderul de la Tiraspol a spus că nu e corect şi că e lipsit de perspectivă faptul că Republica Moldova insistă pe modificarea limbii în Constituţie.

"Asta este alegerea lor, dar astfel de lucruri îndepărtează soluţionarea problemei transnistrene. Reise că la ei e limba română, iar la noi moldovenească. Ei singuri demonstrează că noi suntem diferiţi”, a precizat Krasnoselskii, conform Adevărul.

Citește și: Reacția lui Victor Ponta după mesajul dur al SUA: 'Dacă Dragnea rămâne la conducerea Parlamentului, o vom ține din război în război'

El a mai adăugat: "Dacă în Moldova va avea lor un referendum de recunoaştere a limbii române ca limbă de stat sau de Unire cu România, Transnistria va respecta decizia poporului, dar asta o dată în plus confirmă că Chişinăul şi Tiraspolul au drumuri diferite".

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma "limba română”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.