Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Real Madrid, FC Barcelona şi Athletic Bilbao consideră investiția LaLiga 'o tranzacţie ilegală care cauzează daune ireparabile întregului sector al fotbalului'

marca.com
LaLiga

Cluburile Real Madrid, FC Barcelona şi Athletic Bilbao s-au adresat justiţiei după ce LaLiga a convenit asupra unei investiţii de 1,994 miliarde de euro cu fondul de acţiuni CVC Capital Partners, săptămâna trecută, scrie Reuters, citat de agerpres.

Real Madrid a declarat că acordul cu CVC este "o tranzacţie ilegală care cauzează daune ireparabile întregului sector al fotbalului spaniol şi încalcă flagrant cele mai elementare principii ale dreptului sportiv spaniol şi ale LaLiga, aşa cum sunt ele prevăzute în statut".

LaLiga, organismul care administrează fotbalul profesionist în Spania, a ratificat vinerea trecută acordul cu fondul de investiţii CVC Capital Partners, care achiziţionează astfel 10% din capitalul său în schimbul unor câştiguri financiare pentru cluburile aflate în dificultate economică din cauza pandemiei.

''Adunarea generală extraordinară desfăşurată vineri a ratificat proiectul LaLiga Impulso, acordul strategic la care s-a ajuns cu fondul de investiţii CVC pentru a stimula creşterea generală a nivelului în LaLiga şi a cluburilor sale", spunea atunci organismul prezidat de Javier Tebas într-un comunicat de presă.

În total, aproape două miliarde de euro vor fi distribuite celor 37 de cluburi favorabile proiectului.

Federaţia spaniolă de fotbal (RFEF) şi-a reiterat, cu două săptămâni în urmă, opoziţia sa fermă faţă de proiectul denumit "LaLiga Impulso", iniţiat de LaLiga în acord cu fondul de investiţii CVC şi căruia i s-au opus cluburile Athletic Bilbao, FC Barcelona şi Real Madrid, susţinătoare ale aşa numitului "Proiect Durabil".

"Este un proiect în termeni incompatibili cu sistemul nostru juridic şi avem încredere că autorităţile spaniole competente nu vor permite punerea lui în practică", preciza, la acel moment, organismul prezidat de Luis Rubiales.

Conform lui Rubiales, RFEF are "obligaţia de a veghea la păstrarea regimului de guvernanţă al sportului spaniol, iar regimul menţionat este incompatibil cu intrarea în management şi preluarea participării economice în LaLiga de către orice terţ, cu atât mai puţin de către un fond privat de investiţii".

"LaLiga poate aparţine şi poate fi administrată doar de cluburile care evoluează în prima şi a doua divizie, fără a periclita în vreun fel aşteptările legitime ale cluburilor de categorie inferioară", se mai arăta în comunicatul RFEF.

Cluburile Real Madrid, FC Barcelona şi Athletic Bilbao au contestat oficial acordul care prevede vânzarea a 10% din capitalul LaLiga, organismul care administrează fotbalul profesionist din Spania, către fondul de investiţii CVC.

Acest acord, aprobat în august de toate cluburile, excepţie făcând Real, Barca, Bilbao şi un al patrulea club care nu a dorit să fie identificat, ''subminează ceea ce era prevăzut în regulament'', estimează aceste grupări.

''Acordul a fost adoptat în cadrul unui proces neregulamentar şi care nu a respectat garanţiile minime necesare pentru o operaţiune de o asemenea importanţă'', au mai menţionat cluburile respective.

Acest acord prevede crearea unei noi companii (numită LaLiga Impulso) la care LaLiga îşi va transfera toate activităţile şi din care CVC va deţine aproximativ 10%. LaLiga va păstra totuşi gestionarea drepturilor TV.

În faţa refuzului celor patru cluburi reticente de a ratifica acest acord în august, CVC a preferat să le excludă de la discuţii. Iniţial, tranzacţia valora 2,7 miliarde de euro, dar după retragerea acestor patru cluburi, aceasta a fost redusă la 2,1 miliarde de euro.

Concret, aceste patru cluburi nu vor primi nimic din cele 2,1 miliarde de euro care se vor împărţi între celelalte cluburi profesioniste din Spania. În schimb, ele vor rămâne complet independente în ce priveşte deciziile şi bugetele lor.

CVC le-a lăsat totuşi o perioadă de trei ani pentru a se răzgândi şi a se alătura acordului, fără penalităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.