Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebega (Pro România) în presa din SUA: Alegerile din 2019 vor marca o schimbare profundă în Europa

laurentiu rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a publicat un nou editorial în presa conservatoare din Statele Unite în care face previziuni despre viitorul UE.

”De la 1 ianuarie 2018, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene a fost preluată de România. Pentru oficialii de la Bruxelles, dar și pentru mass-media mainstream, pare a fi un motiv de îngrijorare, pentru că țara mea este o oaie neagră a Uniunii, încă de la aderare, din 2007. Pentru cei îngrijorați, există, firește, câteva motive obiective, printre care starea proastă a economiei și performanțele slabe ale echipelor care s-au perindat la guvernare. Dar punctul critic este sistemul politic bizar din România, care a dus la situația că, începând din 2005,  președintele și premierul aparțin unor tabere politice opuse. Efectul final fiind un blocaj politic aproape permanent”, explică Rebega situația pentru publicul american.

Europarlamentarul Pro România face chiar și o comparație între România și SUA: ”Într-un anumit fel, lupta dintre cei doi poli de putere din România seamănă cu situația de astăzi din Statele Unite, în care noua majoritate democrată din Camera Reprezentanților caută să blocheze Administrația, folosind absolut orice motiv sau pretext. Dar România nu este o țară mare și puternică, așa cum sunt Statele Unite. În alegerile din România, probabilitatea imixtiunii unor puteri străine este cu adevărat mare, dar nu o cercetează nimeni. Din acest motiv, mulți politicieni din România preferă să asculte sugestiile venite din cancelarii străine în loc să aplece urechea la dorințele și nemulțumirile propriilor cetățeni”, sesizează Rebega diferențele dintre cele două țări.

Europarlamentarul Pro România arată că, în Europa, ”puterea de la Bruxelles a fost, în ultimii 10 ani, rezultatul unei înțelegeri între cele două mari partide europene: PPE (de centru-dreapta) și S&D (de centru-stânga). Această „mare coaliție” a urmat, de fapt, modelul aplicat în Germania cancelarei Merkel. (În paranteză fiind spus, problemele europene și mai ales reacția naționalistă din multe țări își au originea tocmai în impunerea acestui model german de hegemonie în Europa)”.

Rebega nu uită de declarațiile lui Juncker: ”în aceste zile, a făcut oarecare vâlvă aprecierea președintelui Comisiei, Jean Claude Juncker, cum că România nu ar fi pregătită să preia președinția Consiliului UE. La drept vorbind, a existat o nuanță diplomatică: România ar fi bine pregătită „din punct de vedere tehnic”, dar nu ar fi în stare să dea un „impuls politic” Uniunii, în următoarele șase luni în care trebuie gestionat dosarul Brexit și adoptat bugetul pe următorul exercițiu financiar. De fapt, nu a vorbit Jean Claude Juncker, ci interesul electoral din spatele lui. Cu cine vor vota românii peste cinci luni? Evident, cu acela care va capitaliza politic președinția Consiliului! Dar polarizarea politică din România face ca reuniunile la vârf din următorul semestru să fie prezidate de președintele român Klaus Iohannis, aliat politic al lui Juncker, în timp ce reuniunile ministeriale, unde se stabilesc, de fapt, detaliile concrete, să fie gestionate de membrii Guvernului României, adversar al Președintelui și, implicit, al lui Jean Claude Juncker”.

Rebega crede că ceea ce spune Juncker despre capacitatea României de a conduce Consiliul UE ”este echivalent cu a spune că poți „conduce” o mașinuță într-un montagne-russe. Indiferent cine se urcă în mașinuță, calea și viteza sunt prestabilite și responsabilul este tipul care stă pe pământ, la butoane. Cei din mașinuțe pot să strige, să se bucure, sau să se sperie, dar ei sunt simpli participanți la un joc în care singura problemă reală este rezistența infrastructurii”.

Problema, după părerea europarlamentarului român, este ”dacă actuala structură instituțională a Uniunii mai poate susține politici discreționare ale statelor mari, ignorând starea de spirit și nemulțumirile cetățenilor”.

Rebega crede că ”președinția română a Consilului UE este un experiment: dacă se va termina cu bine, meritele vor fi ale actualei conduceri politice mainstream europene, iar dacă va fi un eșec, vina va aparține politicienilor români corupți și iresponsabili”.

Europarlamentarul Pro România transmite publicului american că ”trăim un moment istoric în care vechile politici și vechile partide, fie ele de dreapta sau de stânga, și-au pierdut atât capacitatea de a conduce și de a inova, cât și legătura cu oamenii. Iar eu cred că, indiferent de manevrele politice de la Bruxelles, alegerile europene din 2019 vor marca o schimbare profundă, de apropiere de voința populară”.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.