Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii din Tigray se pregătesc să atace Addis Abeba: Autoritățile cer populației să apere capitala

Eye Radio
Etiopia Tigray

Autorităţile etiopiene au cerut marţi populaţiei să se organizeze şi să se pregătească pentru a-şi apăra cartierele, în timp ce la câteva sute de kilometri nord de capitala Addis Abeba au loc lupte intense între forţele guvernamentale şi rebelii din provincia Tigray, transmite AFP.

Gruparea Frontul de eliberare al poporului din Tigray (TPLF) a revendicat în ultimele zile cucerirea oraşelor Dessie şi Kombolcha, situate la o intersecţie rutieră strategică la circa 400 de kilometri de Addis Abeba, fără a nega posibila continuare a avansului lor în direcţia capitalei, scrie agerpres.ro.

Guvernul etiopian a dezminţit că ar fi pierdut acele două oraşe, dar dacă totuşi cucerirea acestora de către rebeli se confirmă aceasta ar marca o etapă importantă în războiul care durează de peste un an.

Comunicaţiile sunt tăiate în mare parte din nordul Etiopiei şi accesul jurnaliştilor este limitat, făcând dificilă orice verificare independentă a poziţiilor pe teren.

În acest timp, la Addis Abeba autorităţile le-au cerut celor cinci milioane de locuitori ai oraşului să-şi înregistreze armele într-un termen de două zile şi să se pregătească să apere capitala. ''Toţi locuitorii trebuie să se organizeze pe blocuri şi cartiere pentru a apăra pacea şi securitatea în zona lor, în coordonare cu forţele de securitate'' iar ''tinerii din oraş vor fi recrutaţi şi organizaţi pentru a activa în coordonare cu forţele de securitate'', a declarat responsabilul guvernamental cu securitatea capitalei, Kenea Yadeta, care a mai cerut încetarea răspândirii de ''informaţii false'' pe reţelele de socializare.

Aceste măsuri urmează apelurilor la unitate lansate de premierul etiopian Abiy Ahmed (laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019 pentru contribuţia sa la soluţionarea conflictului cu Eritreea), care a susţinut că victoria este posibilă dacă ţara se opune rebelilor cu ''toată forţa'' ei. El a spus luni într-un discurs că străini luptă alături de TPLF, fără alte detalii. Singura prezenţă a unor combatanţi străini confirmată până în prezent în acest război este cea a trupelor din Eritreea care au sprijinit armata etiopiană în ofensiva acesteia în Tigray.

Început în noiembrie anul trecut, acest conflict a înregistrat o turnură spectaculoasă în ultimele luni. Premierul Abiy Ahmed proclamase victoria pe 28 noiembrie după ce a trimis armata în regiune pentru a înlătura autorităţile locale disidente provenite din rândurile TPLF.

Însă până în luna iunie combatanţii acestei grupări au recucerit cea mai mare parte a regiunii Tigray, forţând armata etiopiană să se retragă. Rebelii au continuat apoi ofensiva în regiunile învecinate Amhara şi Afar, iar acum par să ameninţe capitala Addis Abeba.

Preşedintele american, Joe Biden, a condamnat în luna mai încălcările drepturilor omului în Tigray şi a anunţat atunci sancţiuni împotriva Etiopiei. Administraţia de la Washington a instituit astfel restricţii de viză pentru responsabilii din Etiopia şi Eritreea acuzaţi de SUA că au alimentat conflictul, precum şi restricţii extinse în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia.

Biden a anunţat marţi de asemenea anularea unor avantaje comerciale acordate Etiopiei, decizie justificată din nou prin încălcarea drepturilor omului în campania militară din Tigray. Etiopia si alte două state africane, Mali şi Guineea, ţări unde au avut loc lovituri de stat militare, au fost retrase acum de Administraţia de la Washington din acordul comercial African Growth and Opportunity Act (AGOA), care acordă statelor semnatare acces fără taxe vamale pe piaţa SUA.

În acest timp, trimisul special al SUA pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman, a declarat, în cadrul unei intervenţii la Institutul pentru Pace al SUA (United States Institute of Peace) că situaţia pe teren în Etiopia este tot mai alarmantă, mai ales situaţia umanitară din Tigray, regiune aflată în pragul foametei, el avertizând că o continuare a conflictului armat va avea ''consecinţe dezastruoase'' asupra unităţii şi stabilităţii Etiopiei, precum şi asupra relaţiilor acestei ţări cu SUA.

Feltman a adăugat că Washingtonul se opune continuării avansului rebelilor din Tigray către Addis Abeba şi a cerut părţilor în conflict să negocieze o încetare a focului. El a mai susţinut că acuzaţii formulate de premierul Abiy Ahmed că SUA ar dori înlăturarea guvernului acestuia nu sunt adevărate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.