Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii houthi din Yemen amenință cu noi atacuri și cer companiilor internaționale să părăsească Emiratele Arabe Unite

Pinterest
orientul mijlociu

Lucrurile se complică în Orientul Mijlociu. Rebelii houthi, despre care se spune că sunt susținuți de Iran și care controlează cea mai mare parte din teritoriul Yemenului, anunță că în urma atacurilor coaliției militare dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor continua să trimită drone sinucigașe asupra infrastructurilor critice din cele două state.

Yahya Saria, purtătorul de cuvânt al armatei Houthi a declarat aseară că: „După atacurile din această seară, recomandăm companiilor străine din Emiratele Arabe Unite să părăsească țara. Nu este un loc sigur atâta timp cât agresiunea sa față de țara noastră continuă”.

Avertismentele houthi par a nu fi doar propagandă, iar prețul petrolului a sărit imediat în aer pe toate bursele. Cel puţin trei persoane au murit, iar alte șase au fost rănite luni (17.01.2022)  într-un atac cu drone asupra Aeroportului Internațional din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate, potrivit presei străine.

Trei camioane cu combustibil au explodat luni în zona aeroportului. De asemenea, o altă explozie a avut loc pe un şantier de construcţii destinat extinderii aeroportului, potrivit postului Al-Arabiya.  Potrivit poliţiei din Abu Dhabi, camioanele cu combustibil au sărit în aer lângă un depozit al companiei petroliere ADNOC.

Conform agenţiei de presă WAM, un cetăţean pakistanez şi doi indieni au murit în urma atacurilor.

Atacul a fost deja revendicat de mişcarea rebelilor houthi din Yemen, relatează Reuters şi AFP. Un purtător de cuvânt militar al insurgenților a spus că gruparea a lansat o operaţiune militară "în profunzimea EAU", detaliile urmând să fie comunicat în scurt timp.

Mişcarea Houthi, care luptă împotriva unei coaliţii conduse de Arabia Saudită din care fac parte şi Emiratele, a lansat frecvent atacuri transfrontaliere cu rachete şi drone asupra teritoriului saudit, dar se întâmplă rar să revendice astfel de acţiuni îndreptate chiar împotriva EAU.

Recent forţe pro-coaliţie susţinute de EAU s-au alăturat operaţiunilor împotriva rebelilor în regiunile Shabwa şi Marib din Yemen, bogate în petrol.

Emiratele şi-au redus drastic prezenţa militară în Yemen în 2019, pe fondul unui blocaj în plan militar şi al creşterii tensiunilor regionale cu Iranul, dar continuă să influenţeze situaţia prin contribuţia sa la înarmarea şi pregătirea forţelor yemenite.

La rândul lor, rebelii Houthi, care la finele lui 2014 au alungat din capitala Sanaa guvernul recunoscut internaţional al Yemenului, determinând intervenţia coaliţiei, susţin că sunt capabili să atace EAU datorită creşterii capacităţilor lor militare. În iulie 2018, Emiratele au dezminţit deja informaţii că rebelii au atacat aeroportul din Abu Dhabi cu o dronă, iar în decembrie 2017 au anunţat că au lansat o rachetă de croazieră asupra unei centrale nucleare din Abu Dhabi, anunţ dezminţit de autorităţile din Emirate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.