Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii sirieni pro-Ankara îşi consolidează poziţiile în nordul Siriei

Prokerala.com
douma siria

Facţiuni armate susţinute de Turcia în nordul Siriei şi-au consolidat poziţiile în zona oraşului Minbej, însă liniştea domnea în regiune, în pofida faptului că Ankara ameninţă să lanseze o ofensivă împotriva forţelor kurde, au declarat miercuri surse concordante pentru AFP preluată de news.ro.

Turcia a anunţat, la jumătatea lui decembrie, o nouă ofensivă contra principalei miliţii kurde în Siria, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Ankara a comasat întăriri la frontieră, trimiţând tancuri şi blindate în nordul Siriei, în apropiere de Minbej, un oraş în care se află trupe americane şi unde, potrivit Turciei, sunt prezente în continuare forţe kurde.

”Operaţiunile militare nu au început, nu există confruntări” armate, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), Rami Abdel Rahman.

Potrivit acestuia, facţiunile pro-Ankara, dar şi combatanţi de la Minbej ”îşi consolidează poziţiile şi comasează întăriri pe linia de demarcaţie” care desparte teritoriile aflate sub controlul celor două tabere.

Marţi, în apropiere de oraşul Jarablos, în teritoriile rebele pro-Ankara, la nord de Minbej, zeci de combatanţi au plecat în camionete acoperite de noroi şi înarmaţi cu puşti de asalt către sectoare din apropierea liniei de demarcaţie, a constatat un corespondent AFP.

Însă în zonă domneşte calmul, a anunţat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la 21 decembrie că îşi amână temporar ofensiva contra YPG, la câteva zile după ce Washingtonul a anunţat, spre surpriza generală, că îşi retrage trupele din Siria.

Trump a avertizat că această retragere va fi ”lentă şi extrem de coordonată” cu Turcia. O delegaţie americană este aşteptată în zilele următoare în Turcia, la discuţii despre coordonare.

”Facem ultimele pregătiri în vederea bătăliei de la Minbej, iar apoi la est de Eufrat” - regiunile kurde din nord-estul Siriei -, a anunţat miercuri Youssef Hammoud, un purtător de cuvânt al coalişiei grupărilor rebele pro-Ankara al-Jaish al-Watani.

El a declarat pentru AFP că ofensiva va avea loc ”în funcţie de retragerea americană din regiune”.

”Aşteptăm înţelegeri politice între Statele Unite şi Turcia cu privire la retragere”, a subliniat el.

YPG dă asigurări că a părăsit Minbej. Însă Ankara afirmă neîncetat că această retragere nu a avut loc.

Forţele se află ”în stare de alertă”, a declarat Cherfane Darwich, un purtător de cuvânt al Consiliului Militar de la Minbej (CMM) - o facţiune afiliată Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă.

”Are loc o consolidare sporită a întăririlor la frontieră, iar noi supraveghem acest lucru”, a precizat el pentru AFP.

”Patrule ale coaliţiei (internaţionale) se află în continuare la faţa locului, nu s-a schimbat nimic”, a spus el, adăugând că ”suntem pregătiţi să  respingem orice atac”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.