Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii sirieni susţin ideea unei armate naţionale de opoziţie

reuters
siria

Mai multe grupări rebele din Siria şi-au anunţat vineri susţinerea pentru iniţiativa creării unei armate naţionale care să unifice opoziţia, informează AFP. Ideea a fost propusă miercuri de guvernul interimar sirian, o formaţiune a opoziţiei din exil, împreună cu Consiliul Islamic Sirian (CIS), organizaţie a demnitarilor religioşi sirieni fondată în 2014 în Turcia.

Guvernul interimar al opoziţiei consideră că unificarea forţelor rebele "ar duce la căderea regimului criminal" de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad. CIS le-a transmis combatanţilor că "trebuie să pune capăt stării de dezbinare cu care ne confruntăm în prezent" şi le-a cerut să "formeze o armată revoluţionară unică". Cea mai importantă din cele peste 10 grupări armate care s-a alăturat vineri iniţiativei este Ahrar al-Sham, de orientare salafistă şi Brigăzile Moutassem. Şi alte facţiuni susţinute de Turcia sunt de acord să participe. Miliţiile au emis un comunicat comun în care anunţă "susţinerea iniţiativei CIS care cheamă la crearea unei armate naţionale unite", conform Agerpres.

Confruntate cu o ofensivă a forţelor guvernamentale, grupările rebele luptă uneori şi împotriva Statului Islamic sau a jihadiştilor din Tahrir al-Sham, fostul Front al-Nusra, ramură a Al-Qaeda. Nu este prima iniţiativă de unificare a luptătorilor din opoziţie, de la începutul conflictului din Siria, în 2011. "Singurul motiv de a spune că de data asta ar putea fi altceva este că situaţia opoziţiei este mult mai disperată decât a fost vreodată", apreciază Charles Lister, expert al centrului de cercetare Middle East Institute din Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.