Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebeliune pe față impotriva lui Merkel în CDU

CDU CSU

Un total de 60 de parlamentari din cei 311 membri ai blocului conservator al cancelarului Angela Merkel au votat împotrivă sau s-au abţinut marţi în cursul unui vot de testare asupra unui al treilea plan de salvare pentru Grecia înaintea unui vot în parlament, au declarat participanţi pentru agenţia Reuters. 

Reprezentând cu toate acestea un sprijin important pentru Merkel, votul de testare arată că ar putea fi mai puţini rebeli în timpul votului de miercuri al blocului ei asupra pachetului de 86 de miliarde de euro (95 miliarde dolari). Ziarul Bild a relatat că până la 120 din deputaţii ei ar vota împotrivă sau se vor abţine. 

Votul de testare - fără caracter obligatoriu - a arătat marţi 56 de voturi "nu" şi 4 abţineri. Aceasta înseamnă mai puţini decât 65 de parlamentari din tabăra ei conservatoare care au rupt rândurile luna trecută şi au refuzat să sprijine negocierile asupra planului de salvare, notează Reuters. 

Germania este cel mai mare creditor al Greciei. Aprobarea parlamentului, cerută de lege, este vitală pentru că, cu parlamentari sceptici exprimând rezerve publice faţă de eforturile de salvare a Greciei, trimite un semnal important în Europa. 

Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, în ciuda unor îndoieli anterioare, şi-au îndemnat colegii din parlament creştin democraţi (Uniunea Creştin-Democrată - CDU) şi din Uniunea Creştin-Socială (CSU) să voteze "da" asupra măsurii. 

"A fost un lucru bun să se adopte o atitudine dură faţă de Atena", a declarat Merkel deputaţilor, potrivit unor conservatori care au luat parte la întâlnirea cu uşile închise. 

Schaeuble a afirmat că sprijină al treilea plan de ajutor "cu o convingere completă", potrivit acestor surse. El le-a spus de asemenea că este sigur că Fondul Monetar Internaţional, a cărui aprobare este văzută de mulţi parlamentari ca o garantare a punerii în aplicare riguroase a obiectivelor bugetare şi de reformă, va lua parte. 

Klaus-Peter Willsch, un disident cheie, a declarat: "Ni s-a promis acelaşi lucru atât de des dar întotdeauna nu a fost aşa". 

Sprijinul altor partide, inclusiv social-democraţi (SPD), partenerul mai mic de coaliţie al lui Merkel, şi Verzilor din opoziţie înseamnă că aprobarea nu este pusă la îndoială. Dar o revoltă a unui mare număr de aliaţi ai ei ar fi dăunătoare pentru Merkel, mai notează Reuters. 

Parlamentarii şi-au întrerupt marţi vacanţa pentru a dezbate al treilea plan de salvare pentru Grecia înainte de a-l aproba. 

Schaeuble, care a declarat luna trecută parlamentului că discuţiile asupra unui al treilea plan de ajutor sunt o "ultimă încercare" de a rezolva criza din Grecia, şi-a exprimat sprijinul pentru acest pachet înaintea votului de miercuri şi a notat că Atena este gata de reforme. 

Multe figuri de rang înalt din coaliţia la putere au fost de acord. Dar o minoritate semnificativă din rândul conservatorilor lui Merkel se opune deschis planului şi o rebeliune în creştere ar putea să o încurce. 

Dezbaterea a devenit tot mai aprinsă şi după ce Volker Kauder, şeful blocului conservatorilor în parlament, şi-a ameninţat cu represalii colegii la începutul acestei luni dacă se vor răzvrăti şi vor vota contra planului de salvare. 

Schaeuble, care a susţinut luna trecută că Grecia ar trebui să ia în considerare 
o "ieşire temporară" din zona euro, a căutat să consolideze sprijinul pentru planul de salvare înaintea votului de miercuri, citând o schimbare dramatică în disponibilitatea guvernului grec pentru reformă.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.