Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan dă o lovitură de imagine: kurzii vor pace cu Turcia

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Comandantul coaliției kurde-arabe a Forțelor Democratice Siriene, care controlează nord-vestul Siriei, Mazloum Abdi, și-a anunțat disponibilitatea pentru negocierile de pace cu Turcia.

"În trecut, președintele truc Recep Tayyip Erdogan a negociat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru a pune capăt conflictului armat dintre acest grup și statul turc și pentru a rezolva problema kurdă prin mijloace pașnice", a scris Abdi într-un articol publicat în The Washington Post. "În timp ce negocierile se desfășurau, am trăit în pace cu vecinii noștri turci. Iar dacă ar fi să se reia, am putea reveni la o astfel de conviețuire", a subliniat liderul kurd. "Ne declarăm disponibilitatea de a ajuta la reluarea unor astfel de negocieri pentru a obține pacea la care aspirăm", a declarat Abdi în contextul amenințărilor Ankarei de a lansa o operațiune militară terestră în nordul Siriei împotriva formațiunilor armate ale SDF, pe care autoritățile turce, împreună cu PKK, le consideră teroriști.

Comandantul SDF a cerut comunității internaționale "să ia imediat măsuri concrete pentru a preveni o invazie turcă și pentru a promova o soluție politică la conflictul kurd bazat pe principiile democrației, coexistenței pașnice și egalității". În același timp, Abdi a spus că "dacă va fi necesar, kurzii vor rezista din nou". "Nu cerem nimănui să lupte pentru noi. Poporul meu este încă aici pentru că am rezistat de atâtea ori doar în trecut", a spus Abdi.

În trecut, forțele armate turce au desfășurat în mod repetat operațiuni terestre împotriva grupurilor kurde din nordul Siriei pentru a crea o zonă tampon liberă de acestea de-a lungul frontierei siriano-turce.

În 20 noiembrie, forțele aeriene turce și avioanele de artilerie au lovit pozițiile SDF în mai multe așezări din nordul Siriei, în special în orașul Kobani de importanță strategică, în apropiere de granița cu Turcia.

Ulterior, Erdogan a declarat că țara sa va lansa o operațiune terestră împotriva formațiunilor kurde din Siria "în momentul cel mai potrivit pentru țară".

Coaliția SDF a fost înființată în 2015 cu sprijinul coaliției internaționale conduse de SUA pentru combaterea Grupării Teroriste "Stat Islamic" în Siria.

"Suntem aliatul Americii în Siria. Nu ne uitați", a spus Abdi în articol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.