Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan dezvăluie de ce Vladimir Putin evită o confruntare cu Volodimir Zelensky: 'Au fost cele mai dificile probleme'

Agerpres - Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Președintele rus Vladimir Putin a expus mai multe probleme pentru a obține o încetare a focului în Ucraina într-un apel telefonic cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, joi, potrivit unui purtător de cuvânt al președintelui turc.

Erdogan s-a oferit să-l aducă atât pe Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în Turcia pentru a facilita negocierile pentru a pune capăt războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc İbrahim Kalin într-un interviu pentru ziarul turc Hurriyet, publicat sâmbătă, relatează CNN.

Kalin a spus că, în timp ce Zelensky era gata să se întâlnească, Putin a expus problemele care trebuie rezolvate înainte ca orice negocieri la nivel de conducere să poată avea loc.

Vezi și: Rusia susține că a distrus centre de informații radio și electronice din sudul Ucrainei, anunță CNN

„Prima este neutralitatea Ucrainei, adică renunțarea acesteia de la aderarea la NATO. În al doilea rând, dezarmarea și garanțiile de securitate reciprocă în contextul modelului austriac. În al treilea rând, procesul la care partea rusă îl numește „de-nazificare”; eliminarea obstacolelor în calea utilizării pe scară largă a limbii ruse în Ucraina. Se înțelege că s-au înregistrat unele progrese în primele patru articole ale negocierilor în curs. Este prea devreme să spunem că există un acord deplin sau că un acord este pe cale să fie semnat”, a spus Kalin ziarului.

Kalin a adăugat că Putin a mai făcut două cereri care au fost „cele mai dificile probleme”, una fiind recunoașterea anexării Crimeei și a celor două „așa-zise” republici din Donbas. Kalin a spus că aceste ultime două probleme „nu sunt cereri acceptabile pentru Ucraina și comunitatea internațională”.

Vezi și: Reacția NATO după ce Rusia a folosit racheta hipersonică: 'Dispunem de un sistem foarte sofisticat de apărare anti-rachetă'

„Dacă se ajunge la un punct în primele patru articole și se ajunge la un acord, poate exista o discuție la nivelul liderilor cu privire la articolele al cincilea și al șaselea”, a spus Kalin în interviu, adăugând că dacă negocierile vor avea loc, „ar putea să ajungem la un acord și să punem capăt războiului”.

Kalin a spus că Erdogan i-a cerut lui Putin ca încetarea focului să fie permanentă. Direcția de Comunicații a Turciei a declarat joi că Erdogan s-a oferit să găzduiască ambii președinți fie la Istanbul, fie la Ankara, spunând că „consensul asupra unor probleme poate necesita discuții la nivel de conducere”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.