Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan, la Casa Albă după vărsarea de sânge din Siria: Ce a făcut cu scrisoare primită de la Trump în care acesta îi cerea 'să nu fie prost'

www.mirajnews.com
Recep Erdogan

Cu ocazia vizitei de miercuri la Casa Albă, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că i-a restituit lui Donald Trump o scrisoare din 9 octombrie pe care acesta o încheiase cu un apel direct: "Nu fi dur. Nu fi prost!", transmite Xinhua, conform agerpres.ro.

Preşedintele SUA îi ceruse omologului său turc să dea dovadă de reţinere în intervenţia militară în Siria, împotriva forţelor kurde. Scrisoarea a fost făcută publică după câteva zile şi a circulat masiv în reţelele sociale, provocând reacţii faţă de limbajul noncoformist al lui Trump, însă nu l-a oprit pe Erdogan să ordone operaţiunea armatei.

BBC lăsase să se înţeleagă că scrisoarea a ajuns la coş, reaminteşte Reuters.

Miercuri, cei doi şefi de stat nu au ajuns la acorduri privind principalele diferende din relaţiile bilaterale.

La conferinţa de presă de după întâlnirea de la Casa Albă, Trump a insistat că achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruseşti S-400 "creează unele provocări foarte serioase" şi că "vorbim despre asta continuu, am vorbit despre asta azi şi vom vorbi despre asta pe viitor". Preşedintele american a sugerat că Washingtonul nu a reuşit să convingă Ankara să renunţe la achiziţie. El a subliniat şi relaţiile bune ale Statelor Unite cu kurzii din Siria, consideraţi de Turcia o ameninţare.

Documentele clasificate în dosarul 10 august - DIICOT transmite că nu are nicio competenţă legată de declasificare


La rândul său, Erdogan a arătat că dezacordurile se menţin, însă a promis continuarea dialogului cu SUA.

La întâlnire au fost prezenţi şi membri republicani ai Congresului SUA. Senatorul Ted Cruz a declarat ulterior: "Sperăm foarte mult că Turcia îşi va schimba cursul şi nu va folosi S-400. Nu dorim să vedem că Turcia se angajează în acţiuni ofensive împotriva kurzilor". Colegul său Lindsey Graham a dat publicităţii un comunicat în care arată: "Sper să salvez această relaţie, dar numai în timp se va vedea dacă este posibil".

Înaintea vizitei preşedintelui turc, oficiali din Departamentul de Stat american au recunoscut că între cele două ţări există "dispute" în multe privinţe.

A fost a doua oară când Erdogan a fost oaspete la Casa Albă în mandatul prezidenţial al lui Trump, început în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.