Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan își arată adevărata față: 'sultanul' ține cu dinții de putere și îi cenzureză pe oponenți

erdogan Kiliçdaroglu

Victoria opozantului lui Recep Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu, depinde în parte de un al treilea om, ultranaţionalistul Sinan Ogan, care a obţinut 5,2% din voturi în primul tur şi care nu a anunţat încă dacă va susţine unul dintre cei doi candidaţi, informează AFP. El ar putea fi un jucător politic decisiv în perspectiva turului doi, în funcție de candidatul pe care îl va susține, spun analiștii consultați de sursa citată. În paralel Erdogan a început să-și activze toate „rețelele” de influență pentru a se menține la putere în Turcia.

„Alegătorii au trimis un mesaj, că nu au suficientă încredere în opoziţie, dar ne-au atribuit nouă rolul de putere de echilibru faţă de partidul de guvernământ“, a spus Oğan.

Înainte de alegeri, el a fost sincer: „Vom vorbi despre cererile noastre cu partidele cu care ne aşezăm la masă. Evident, nu vom fi parteneri pe gratis. Vom avea pretenţii, cum ar fi ministere“.

Presa turcă a relatat că Oğan a primit apeluri telefonice atât de la Kılıçdaroğlu, cât şi de la fostul prim-ministru Binali Yıldırım, unul dintre greii lui Erdoğan în partidul AK. Deşi Erdoğan are o alianţă cu partidul radical islamist kurd HÜDA-PAR, acesta nu este crucial pentru numărul de alegători pe care îi are.

Kılıçdaroğlu şi-a atras un sprijin foarte puternic din partea partidului pro-kurd HDP, care l-a ajutat să câştige majorităţi masive în oraşe din est, precum Diyarbakır şi Van, şi nu vrea să pună în pericol acest sprijin kurd în turul al doilea.

În comentariile sale publice, Oğan este extrem de prudent în ceea ce priveşte chestiunea aliaţilor kurzi ai lui Erdoğan şi Kılıçdaroğlu. Cu toate acestea, el a declarat că poziţia sa este mai nuanţată decât să ceară pur şi simplu unui partener să nu colaboreze cu partidele kurde. Oğan, în vârstă de 55 de ani, fost profesor universitar, a declarat că obiectivul său este de a elimina două partide majoritar kurde din „ecuaţia politică“ a Turciei şi de a-i susţine pe naţionaliştii turci şi pe adepţii statului laic. Dar prețențiile lui Oğan sunt mult mai ușor de indeplinit de Erdogan.

Cenzura pe rețelele de socializare

În campania sa de a păstra președinția Turciei, Recep Tayyip Erdoğan are o armă secretă: reprimare a rețelelor sociale.

Controlul din ce în ce mai mare al liderului turc asupra rețelelor sociale a devenit un alt instrument care îl ajută să-și prelungească domnia de 20 de ani.

În weekend, guvernul lui Erdogana ordonat Twitter să blocheze conturile a aproximativ o duzină de personalități publice locale ale opoziției - o mișcare care a declanșat o reacție împotriva lui Elon Musk pentru că a respectat directiva.

Erdogan a găsit „portița” salvatoare pentru a legitima o posibilă cenzură

Eforturile lui Erdoğan de a controla rețelele sociale datează de mai bine de un deceniu. Acest impuls a culminat în octombrie, când partidul de guvernământ al Turciei a adoptat reguli ample pentru rețelele de socializare care, parțial, reflectau o legislație similară adoptată recent în Uniunea Europeană. Atât regimul turc, cât și UE urmăresc să restrângă postările online dăunătoare, să oprească răspândirea dezinformarii și să sporească transparența cu privire la modul în care Instagram și YouTube oferă conținut utilizatorilor lor. Regulile UE, cunoscute sub numele de Digital Services Act , includ, de asemenea, amenzi de până la 6% din veniturile unei companii pentru potențiale fapte greșite.

Regulile Ankarei imită adesea limbajul de elaborare a politicilor de la Bruxelles, cuvânt cu cuvânt. Dar merge mult mai departe în limitarea discursului online în moduri care favorizează efortul lui Erdogan de a păstra președinția turcă.

"Cu voia lui Dumnezeu, vom obţine o victorie istorică", a spus Erdogan pe Twitter. "Oamenii au confirmat că au încredere în noi şi în alianţa noastră", a scris el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.