Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan a declarat că va discuta cu preşedinte sârb Aleksandar Vucic despre criza din Bosnia

Twitter
erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că va discuta în cursul zilei cu omologul său sârb Aleksandar Vucic despre criza din Bosnia şi că Ankara îşi va intensifica diplomaţia pe această temă, transmite Reuters, preluând postul NTV.

Turcia, stat având legături cu rădăcini adânci în istorie cu Balcanii, l-a sprijinit pe fostul lider musulman bosniac Alija Izebegovic în războiul din anii 1990, dar a construit bune relaţii cu preşedinţia interetnică bosniaco-sârbo-croată post-conflict.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este divizată în două entităţi, Republika Srpska şi Federaţia croato-musulmană, peste care se suprapun instituţii centrale laxe.

Criza a izbucnit după ce deputaţii Republicii Sprska au votat anul trecut o rezoluţie neconstrângătoare privind începerea retragerii entităţii din forţele armate, sistemul fiscal şi sistemul judiciar ale Bosniei, o măsură susţinută de mult timp de liderul sârb naţionalist Milorad Dodik, potrivit Agerpres.ro.

Turcia a criticat rezoluţia ca fiind 'greşită, periculoasă' şi s-a oferit să medieze în această criză, care a stârnit îngrijorări privind o reizbucnire a conflictului etnic.

Potrivit preşedinţiei turce, Aleksandar Vucic va avea o întrevedere cu Erdogan la Ankara marţi pentru a discuta despre relaţiile dintre ţările lor, cooperarea şi evoluţiile în Bosnia şi Balcani.

Serbia i-a susţinut pe separatiştii sârbi bosniaci în timpul războiului şi rămâne apropiată de Republica Srpska, entitatea sârbă bosniacă, cu care are graniţă comună.

Vorbind cu reporterii în cursul unei vizite în Albania luni, Erdogan a afirmat că Dodik, premierul albanez Edi Rama şi alte oficialităţi din regiune şi-au declarat sprijinul pentru oferta sa de mediere.

'Vom discuta măsuri ce pot fi luate în Balcani şi problema Bosniei cu dl. Vucic. Îi voi sublinia importanţa păcii şi stabilităţii în Bosnia pentru regiune', a afirmat preşedintele turc.

'În perioada următoare, vom intensifica contactele diplomatice', a mai spus Erdogan, potrivit căruia Turcia îşi va folosi statutul 'respectabil' printre actorii regionali pentru a contribui la soluţionarea crizei.

Vucic a făcut apel la Dodik săptămâna trecută la revenirea în cadrul instituţiilor centrale pe care Republica Srpska le boicotează de la mijlocul anului trecut din cauza unei legi care incriminează negarea genocidului.

Comis cu câteva luni înainte de sfârşitul războiului soldat cu 100.000 de morţi, masacrul de la Srebrenica, în care forţele sârbe bosniace au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci musulmani, a fost calificat drept genocid de justiţia internaţională, verdict contestat de sârbi.

Retorica secesionistă a lui Dodik a încurajat manifestaţii naţionaliste şi incidente pe teritoriul Republicii Srpska.

SUA au impus în această lună noi sancţiuni împotriva lui Dodik, pentru corupţie şi ameninţarea stabilităţii şi integrităţii teritoriale a Bosniei. Uniunea Europeană a avertizat, la rândul său, săptămâna trecută conducerea Republicii Srpska că riscă sancţiuni şi suspendarea asistenţei dacă va continua să incite la tensiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.