Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan acuză Siria că încearcă să distrugă cooperarea turco-rusă prin atacurile de la Idleb

pintelist
erdogan putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat - într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin - regimul sirian de faptul că încearcă, prin atacurile de la Idleb, să ”saboteze” cooperarea turco-rusă în Siria, potrivit presei turce, relatează AFP, inforemază News.ro.

Citește și: Vodafone a câștigat 2,1 miliarde de euro în urma vânzării subsidiarei din Noua Zeelandă

Erdogan i-a spus liderului de la Kremlin, în această convorbire la telefon, luni seara, că regimul sirian vizează să saboteze cooperarea turco-rusă la Idleb şi să aducă atingere spiritului acordului de la Astana”, a declarat directorul de comunicare al preşedinţiei turce Fahrettin Altun.

Procesul de la Astana - capitala Kazahstanului redenumită recent Nursultan -, lansat la începutul lui 2017, a eclipsat treptat negocierile sub egida ONU între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţie, incapabile să găsească o soluţie definitivă care să pună capăt Războiului din Siria, soldat cu peste 370.000 de morţi din 2011.

Actuala escaladare la Idleb este cea mai gravă de când Moscova şi Ankara, susţinătoarea unor grupări rebele, au anunţat în septembrie 2018, în oraşul rus Soci, un acord cu privire la o ”zonă demilitarizată” care să desprată teritoriile aflate sub controlul insurgenţilor de zonele aflate sub controlul Guvernului sirian şi a evita o ofesnivă a regimului lui Bashar al-Assad în provincia Idleb.

Erdogan a apreciat în convorbirea sa cu Putin că ”atacarea unor civili, şcoli şi spitale nu poate fi considerată luptă împotriva terorismului”, a subliniat Fahrettin Altun.

El a apreciat totodată că atacurile de la Idleb sunt susceptibile ”să dăuneze obiectivelor urmărite” de Ankara şi Moscova în cadrul Acordului de la Soci, care a permis la acea vreme împiedicare unei ofensive pe care regimul părea că se afla punctul de a o lansa la Idelb.

Forţele regimului sirian, cu susţinerea aliaţilor lor ruşi, şi-au intensificat atacurile aeriene asupra acestei provincii din nord-vestul ţării, aflat sub controlul jihadiştilor - dar care este o zonă de descaladare garantată în principiu de Rusia începând din septembrie.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a îndemnat vineri Rusia să determine regimul sirian să oprească aceste atacuri a Idleb.

Însă, într-un rezumat publicat de Altun, Erdogan nu a menţionat deloc aceste bombardamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.