Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan AMENINȚĂ România și UE: 'Să se HOTĂRASCĂ!' Ce vrea să facă președintele turc

erdogan iohannis

Turcia ar putea organiza un referendum anul viitor asupra continuării discuţiilor cu Uniunea Europeană, automat și cu România, pentru a deveni membru al blocului dacă Bruxellesul nu ia nicio decizie "până la sfârşitul anului", a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, repetând avertismentul său că UE ar trebui "să se hotărască" cu privire la aderarea Turciei, informează Reuters şi AFP.

Într-un discurs la Ankara difuzat la televiziune, Erdogan le-a cerut turcilor să aibă răbdare până la sfârşitul anului şi a adăugat că un vot ar putea avea loc asupra aderării la UE.

Citește și: Curvele DNA de pe ‘Black List’

"Eu vă spun să aveţi răbdare până la sfârşitul anului. După aceea, va decide poporul", a declarat şeful statului turc în acest discurs în particular anti-european. "Decizia finală nu aparţine naţiunii?", s-a întrebat el.

Aceste declaraţii intervin în timp ce relaţiile dintre UE şi Turcia, deja tumultoase, s-au tensionat şi mai mult după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie contra preşedintelui Erdogan.

Citește și: Facebook a anunțat că Mark Zuckerberg a MURIT

Arestări, suspendări, concedieri de zeci de mii de persoane au avut loc după puciul eşuat, în timp ce autorităţile au lansat vaste epurări a căror amploare a provocat îngrijorare şi critici din partea partenerilor occidentali ai Turciei.

Erdogan l-a criticat puternic pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care duminică a estimat că UE are datoria de a se gândi la "măsuri economice" pe care le-ar putea lua, o declaraţie primită ca o ameninţare cu sancţiuni de liderii turci.

Citește și: Locul în care studentele primesc burse pentru a rămâne VIRGINE

"Cine eşti tu?", a reacţionat Erdogan. "Nimic în afară de preşedintele unui parlament acolo" şi "de când ai autoritatea să decizi în numele Turciei?", a adăugat el.

Erdogan a evocat deja într-un interviu publicat duminică în ziarul Hürriyet posibilitatea unui referendum asupra procesului de aderare a Turciei la blocul european, citând exemplul Brexit, dar fără a anunţa o dată.

Citește și: Motivul pentru care femeile gardian din pușcării ajung să facă SEX cu condamnații

Negocierile de aderare, începute în mod oficial în 2005, sunt blocate de luni de zile.

Printre altele, Erdogan a declarat că va aproba restabilirea pedepsei cu moartea - o măsură ce ar pune capăt probabil oricărei speranţe a Turciei de a deveni membru al UE - dacă parlamentul adoptă o lege în acest sens, adăugând că şi aceasta ar putea face parte dintr-un referendum, titrează agerpres.ro.

Citește și: Rihanna, apariție SCANDALOASĂ: Cu cine s-a fotografiat, GOALĂ, în baie, sărutându-se / FOTO

Turcia este de aşteptat să ţină un vot naţional asupra unor modificări constituţionale în primăvara anului viitor, inclusiv creşterea atribuţiilor lui Erdogan pentru a crea un sistem prezidenţial asemănător cu cel al Statelor Unite sau Franţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.