Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan avertizează Uniunea Europeană: 'E ceva provocator'

erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat, într-un discurs susţinut la Ankara, că Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia decât invers, el criticând şi un raport despre ţara sa publicat de Parlamentul European, document pe care l-a calificat drept 'provocator', transmite AFP.

În respectivul raport, deputaţii europeni consideră că în Turcia se înregistrează un 'regres' la capitolele 'independenţa puterii judiciare, libertatea de reuniune, libertatea de expresie şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept'.

Citește și: CIUDĂȚENII Cel mai lung covor de rumeguș din lume / VIDEO

'Într-un moment în care relaţiile noastre cu UE sunt într-o fază pozitivă în ceea ce priveşte migranţii, deschiderea unor capitole de negociere (pentru aderarea la UE) sau scutirea de vize, emiterea unui asemenea raport este ceva provocator', a replicat preşedintele Erdogan.

'Trei milioane de persoane sunt găzduite în această ţară (Turcia) pentru a nu deranja europenii (...) Ce avem pe acest subiect în raport ? Nimic', a continuat liderul turc.

Citește și: România a fost EXCLUSĂ de la Eurovision

Prin urmare, 'UE are mai multă nevoie de Turcia decât are Turcia de UE', a conchis el chiar în timp ce premierul său, Ahmet Davutoglu, vorbea în faţa Consiliului Europei, la Strasbourg.

Davutoglu a declarat cu o zi în urmă că dacă UE nu va liberaliza regimul de vize până în luna iunie, Turcia nu va mai onora acordul cu blocul comunitar, ce a permis stăvilirea parţială a fluxului migrator.

Citește și: Radu Tudor: Aș compara, ceea ce s-a întâmplat la ÎCCJ, cu războiul

Conform acestei înţelegeri, autorităţile de la Ankara s-au angajat să readmită migranţii ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

Blocul comunitar a acceptat de asemenea să elimine, la sfârşitul lui iunie 2016, vizele de scurt sejur pentru cetăţenii turci, dacă până atunci guvenul turc va îndeplini o listă ce cuprinde 72 de condiţii.

Citește și: Victor Ponta anunță ce trebuie să facă Liviu Dragnea după condamnare: ' Clar?'

Celelalte concesii făcute Turciei în respectivul acord au fost relansarea negocierilor de aderare la UE şi suplimentarea cu încă 3 miliarde de euro a ajutorului financiar european acordat Turciei, în plus faţă de cele 3 miliarde de euro deja promise, sume destinate refugiaţilor sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

După avertismentul lui Davutoglu privind posibila anulare a acestui acord, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că dacă Turcia nu îndeplineşte criteriile pentru liberalizarea regimului de vize, acest regim va rămâne în vigoare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul european va adopta miercuri un raport despre implementarea acordului convenit luna trecută de UE şi Turcia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Minuta ședinței de CONDAMNARE a lui Liviu Dragnea: Ce au precizat judecătorii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.