Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan, editorial în The Wall Street Journal: 'Acolo unde alții nu reușesc să acționeze, Turcia intervine'

© Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service
Erdogan

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, răspunde la criticile comunităţii internaţionale pe tema incursiunii militare în zona controlată de kurzi în nordul Siriei, printr-un editorial publicat în The Wall Street Journal.

Traducerea editorialului semnat de Erdogan în WSJ:

"Încă de la începutul războiului civil din Siria în anul 2011, nicio altă țară nu a resimțit mai mult decât Turcia suferința provocată de criza umanitară care a urmat. Am preluat 3,6 milioane de refugiați sirieni – mai mult decât oricare altă țară – și am cheltuit 40 de miliarde de dolari pentru a le oferi educație, asistență medicală și locuințe. Cultura noastră ospitalieră ne-a obligat să purtăm pe umerii noştri povara găzduirii a milioane de victime de război, cu un mic ajutor din partea comunităţii internaţionale.

Cu toate acestea, la un moment dat, Turcia și-a atins limitele. Administrația noastră a avertizat în mod repetat că, fără sprijin financiar internațional, nu vom fi în măsură să oprim refugiații din afluxul lor înspre Vest. Aceste avertismente care pur și simplu reflectau realitatea, nu au fost luate în seamă, iar guvernele, dorind să evite responsabilitatea, le-au interpretat ca pe o amenințare.

Odată ce administrația noastră a ajuns la concluzia că, la nivelul comunității internaționale, nu se va acționa, am pus la punct un plan pentru nordul Siriei. Am împărtășit acest plan cu liderii mondiali la Adunarea Generală a Națiunilor Unite care a avut loc luna trecută. În conformitate cu acest plan, Turcia a lansat săptămâna trecută Operațiunea Izvorul Păcii, pentru a pune capăt crizei umanitare și pentru a rezolva problema violenței și a instabilității, ca surse ale migrației ilegale în regiunea noastră. În absența unui plan alternativ de rezolvare a crizei refugiaților, comunitatea internațională ar trebui fie să participe la eforturile noastre, fie să înceapă să primească refugiați.

În cadrul Operațiunii Izvorul Păcii, armata turcă, împreună cu armata națională siriană, va elimina toate elementele teroriste din nord-estul Siriei. Aceşti militanți împiedică refugiații sirieni, printre care aproximativ 300.000 de kurzi, să se întoarcă acasă. Misiunea noastră este de a combate simultan Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizația teroristă cunoscută sub numele de PKK și filialele sale siriene, precum și DAESH. Turcia nu are nicio dispută cu vreun grup etnic sau religios. Din punctul nostru de vedere, toți cetățenii Republicii Arabe Siriene care nu aparțin grupurilor teroriste sunt egali. În mod special, ne opunem echivalării PKK-ului cu kurzii sirieni.

La fel, Turcia se opune şi echivalării DAESH, care a ucis mii de oameni nevinovați, cu islamul. Ne vom asigura că niciun luptător DAESH nu va părăsi nord-estul Siriei. Suntem gata să cooperăm cu țările de origine și cu organizațiile internaționale pentru reabilitarea soțiilor și a copiilor luptătorilor terorişti străini.

Aceleași țări care acum dau lecții Turciei despre virtuțile luptei împotriva DAESH nu au reușit să împiedice afluxul de luptători teroriști străini între anii 2014 și 2015. Poate că guvernul unei țări europene pe care nu am să o numesc acum ar vrea să explice lumii cum de un cetățean al său a putut urca într-un avion cu destinația Istanbul în anul 2014, cu valiza încarcată cu amuniție. La fel, Franța a blocat vânzările de arme către Turcia, dar de ce a ignorat avertismentele noastre repetate asupra atacurilor teroriste iminente?

Membrii Ligii Arabe, care au calificat operațiunea Turciei în nordul Siriei drept invazie, ar trebui să răspundă la câteva întrebări. Dacă tot sunt atât de nemulțumiți de eforturile Turciei de a readuce refugiații sirieni pe pământurile lor strămoșești, câte victime de război au primit în ţările lor? Cât au contribuit la încercările de oprire a crizei umanitare din Siria? Ce fel de inițiative politice au luat pentru a pune capăt războiului intern? Liga Arabă, ale cărei declarații nu reflectă adevăratele viziuni și considerente ale poporului arab, nu are nicio legitimitate.

Comunitatea internațională și-a ratat șansa de a împiedica criza siriană să atragă întreaga regiune într-un vârtej de instabilitate. Multe țări au fost nevoite să facă față efectelor secundare negative ale războiului, cum ar fi migrația neregulată și atacurile teroriste crescute. Operațiunea Izvorul Păcii reprezintă o a doua șansă de a ajuta Turcia să încheie războaiele proxy din Siria și să aducă pacea şi stabilitatea în regiune. Uniunea Europeană și lumea întreagă ar trebui să sprijine ceea ce Turcia încearcă să facă."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.