Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan începe RĂZBOIUL cu cei 3 mari dușmani ai Turciei: 'Să învingem triunghiul răului. Poporul le merită'

rt.com
recep erdogan

Turcia va adopta reforme structurale pentru a învinge "triunghiul răului": ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar, a afirmat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adăugând că autorităţile de la Ankara sunt decise să formeze un sistem bazat pe producţie şi forţa de muncă, transmite Reuters.

Erdogan a promis luna trecută o serie de reforme economice şi judiciare, sporind aşteptările privind eliberarea din închisoare a unor politicieni şi avocaţi pentru drepturile omului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Cristian Oancea: ‘Nu ne așteptăm la reacții adverse deosebite. Eu mă voi vaccina și sunt pro-vaccinare, pentru că este important să previi.’

Dar recentele declaraţii ale preşedintelui Turciei privind deciziile judecătoreşti şi criticile cu care se confruntă Guvernul de la Ankara au alimentat scepticismul privind angajamentele sale.

Turcia implementează reforme democratice nu pentru că ar fi fost "forţată" să dacă asta ci pentru că "poporul le merită", a afirmat Erdogan, adăugând că sunt accelerate eforturile pentru prezentarea reformelor în Parlament.

Citește și: Gigi Becali: ‘USR-ul are o mică tentă drăcească. Este un partid care e format de draci, cu legalizarea drogurilor’

"Sperăm să depăşim problemele provocate de atacurile economice şi de măsurile adoptate pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19) cât mai curând posibil. Prin accelerarea reformelor structurale sunt decişi să formăm un sistem bazat pe producţie şi forţa de muncă, şi să învingem "triunghiul răului": ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar", a declarat şeful statului turc.

El a numit ratele dobânzilor "mama tuturor relelor" şi a susţinut că ratele ridicate ale dobânzilor favorizează inflaţia - opusul teoriei monetare. El a caracterizat deseori problemele economice ale Turciei ca fiind rezultatul atacurilor externe asupra economiei.

Citește și: Ungaria fură startul și încep mai devreme vaccinarea anti-COVID-19

Joi, Banca Centrală a Turciei a majorat, pentru a doua lună consecutiv, dobânda de politică monetară, o decizie care va fi probabil salutată de investitorii străini, după ce în ultimele luni lira turcească s-a depreciat semnificativ.

Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobânda de bază de la 15% până la 17%, cel mai ridicat nivel de mai mult de un an. Economiştii se aşteptau la o creştere cu 1,5 puncte procentuale.

Citește și: Comitetul Național de Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că România va avea în jur de 10 milioane de doze

Într-un comunicat, oficialii de la Banca Centrală a Turciei au anunţat că au decis implementarea "unei înăspriri semnificative a politicii monetare" pentru a scădea rata inflaţiei "cât mai curând posibil".

Luna trecută, rata inflaţiei s-a situat la 14,3%, de aproape trei ori mai ridicată decât ţinta oficială de 5%.

Citește și: Situație alarmantă în lumea medicală: Un doctor a avut o reacție alergică severă la vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Moderna

Lira turcească a fost una dintre monedele emergente cu cele mai proaste performanţe în acest an, după o depreciere de 25% în raport cu dolarul, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la diminuarea rezervelor valutare ale Turciei şi a capacităţii Băncii Centrale de a face faţă nivelului ridicat al inflaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.