Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan se află la Moscova unde caută alături de Vladimir Putin soluţii care să calmeze tensiunile în Siria

erdogan putin erdogan

Recep Tayyip Erdogan se află la Moscova joi, unde discută cu Vladimir Putin în vederea găsirii unei soluţii care să calmeze tensiunile în Siria, unde ameninţarea unui conflict direct între Rusia şi Turcia nu este complet îndepărtată, reltează AFP.

Această întâlnire intervine în contextul în care zeci de militari turci au fost ucişi, în ultimele săptămâni, în confruntări armate intense în regiunea Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad.

Al-Assad, susţinut de aviaţia rusă, a lansat în decembrie o ofenisivă la Idleb care a provocat o catastrofă umanitară - aproape un milion de persoane au fost deplasate către frontiera turcă.

Joi, cel puţin 15 civili, inclusiv un copil, au fost ucişi în atacuri aeriene ruse în Idleb, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Situaţia la Idleb s-a agravat atât de puternic încât este necesar să purtăm o discuţie personală şi directă”, a declarat Putin la începutul întâlnirii cu omologul său turc, la Kremlin.

Citește și: Soțul Sorinei Pintea, mesaj emoționant: Vă rog cu toată ființa să mă ajutați

El i-a transmis condoleanţe lui Erdogan pentru moartea militarilor turci în Siria, subliniind însă că ”armata siriană a suferit la rândul ei pierderi grele” în ultimele săptămâni.

La rândul său, Erdogan şi-a exprimat speranţa ca deciziile luate joi de cei doi lideri ”să calmeze regiunea (Idleb) şi cele două ţări ale noastre”.

Înainte cu o zi de vizita la Moscova, preşedintele turc şi-a exprimat deja speranţa unui ”armistiţiu cât mai rapid posibil în regiunea” Idleb prin intermediul întâlnirii sale cu Putin.

Escaladarea tensiunilor la Idleb a condus la tensiuni diplomatice între Moscova, un aliat al regimului sirian, şi Ankara, susţinătoarea unor rebeli, ceea ce face să planeze riscul real al unei confruntări directe între cele două ţări, care s-au impus drept principalii actori internaţionali în Războiul din Siria.

Emisarul ONU pentru Siria Geir Pedersen a îndemnat miercuri, de la Cairo, la o soluţie diplomatică ”imediată” în Siria.

”Un armistiţiu ar putea să fie anunţat la finalul discuţiilor între domnii Putin şi Erdogan, dar va fi doar show”, a relativizat, însă, un diplomat occidental pentru AFP.

”Cred că Putin îi va spune lui Erdogan că s-a terminat cu acţiunile sale în Siria”, a adăugat el.

Citește și: Marian Godină a explodat la adresa Sorinei Pintea: ‘Aia e umilire, doamnă! Aia e afectare a stării de sănătate! Ăla e lucru inuman’

ACUZAŢII RECIPROCE

”Victoria în Siria a devenit o chestiune de prestigiu pentru Rusia şi personal pentru Putin”, dă asigurări, la rândul său, Iuri Barmin, un analist de la Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, care sugerează că Moscova, care intervine militar în Siria din septembrie 2015, nu este pregătită să facă vreo concesie.

Escaladarea tenisunilor la Idleb a făcut deja ţăndări acordurile încheiate de către preşedinţii Putin şi Erdogan la Soci în 2018 în vederea încetării confruntărilor armate în această regiune şi instaurării în aceasta a unei zone demilitarizate.

Ea a condus de asemenea la schimburi dure de replici între cele două capitale, care şi-au consolidat cooperarea în ultimii ani în dosarul sirian, în pofida intereselor lor divergente.

Turcia a acuzat Rusia de faptul că nu respectă acordurile de la Soci - care prevedeau garantarea statu-quoului pe teren şi suspendarea bombardamentelor la Idleb.

În replică, Moscova a acuzat Ankara de faptul că nu-şi îndeplineşte angajamentele de a nu face nimic în vederea ”neutralizării tensiunilor” în această regiune.

La rândul său, Turcia, care găzduieşte 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, a reclamat miercuri o susţinere europeană a ”soluţiilor politice şi umanitare turce în Siria”, indispensabilă potrivit Ankarei în vederea implementării unui armistiţiu şi soluţionării crizei migraţiei.

Uniunea Europeană (UE) a respins ”în mod ferm” acest şantaj cu migranţi al Ankarei.

Vinerea trecută Erdogan a ordinat să se deschidă frontierele ţării, iar zeci de mii de persoane au pornit apoi către Grecia, provocând ciocniri între regugiaţi şi poliţişti a frontiera greco-turcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.