Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan se declară deschis să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad

warontherocks.com
erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat luni deschis să se întâlnească cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, precizând însă că stabilirea retragerii trupelor turce de pe teritoriul sirian ca o condiţie prealabilă pentru discuţii este "inacceptabilă", relatează Reuters.

Turcia a fost cel mai mare aliat militar şi politic al opoziţiei siriene, care controlează ultimul bastion al rebelilor în nord-vestul Siriei. Ankara a înfiinţat zeci de baze şi a desfăşurat mii de trupe în nordul Siriei, împiedicând armata siriană sprijinită de Rusia să reia controlul asupra regiunii, potrivit Agerpres.

Vorbind cu reporterii la Istanbul înainte de a pleca pentru o vizită de trei zile în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, Erdogan a declarat că Turcia nu a "închis niciodată uşa" discuţiilor cu guvernul sirian.

"Putem organiza un summit cu patru părţi (cu Siria, Rusia şi Iran) şi sunt de asemenea deschis unei întâlniri cu Assad. Ce contează este abordarea lor faţă de noi", a spus Erdogan.

Condiţia Damascului de retragere completă a forţelor turce pentru o astfel de întâlnire este "inacceptabilă", a adăugat el.

Erdogan a declarat pentru prima dată la începutul acestui an că s-ar putea întâlni cu preşedintele sirian Assad ca parte a unui nou proces de pace, dar Assad a răspuns în martie că o întâlnire cu Erdogan nu îşi are rostul până când nu se încheie "ocupaţia ilegală" a Turciei.

"Acolo luptăm împotriva terorismului. Cum putem să ne retragem, când ţara noastră este sub ameninţarea continuă a teroriştilor de-a lungul graniţei noastre (...)? Ne aşteptăm la o abordare corectă", a spus Erdogan.

Miniştrii apărării din cele două ţări s-au întâlnit la sfârşitul anului trecut pentru discuţii la cel mai înalt nivel între cei doi vecini, ale căror guverne au fost în dezacord din 2011, când revoltele Primăverii Arabe au ajuns în Siria şi au cufundat ţara în război.

Miniştrii de externe ai celor două ţări s-au întâlnit de asemenea la Moscova în mai, înaintea alegerilor din Turcia, ca parte a unor discuţii sub egida Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.