Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan: 'Turcia este gata să acţioneze ca mediator între Ucraina şi Rusia'

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Turcia este gata să acţioneze ca mediator între Ucraina şi Rusia, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat luni de canalul NTV, în ciuda faptului că a iritat Moscova vânzând drone armate Kievului mai înainte în acest an pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Oficiali americani, NATO şi ucraineni afirmă că forţe ruse au fost masate la graniţa cu Ucraina, care se luptă de asemenea cu separatiştii susţinuţi de Moscova ce controlează o parte din teritoriul său în est.

Serviciile de informaţii militare ale Ucrainei au declarat că Moscova se pregăteşte pentru un atac la începutul lui 2022. Rusia a respins comentariile ca propagandă "răuvoitoare" din partea SUA.

Turcia, membru NATO, are legături bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar se opune politicilor Rusiei în Siria şi Libia. Ea a ajuns la o cooperare strânsă în materie de energie şi apărare cu Rusia, dar de asemenea a vândut drone de fabricaţie turcească Kievului, iritând Moscova.

Vorbind cu reporterii într-un zbor din Turkmenistan, Erdogan a fost citat de NTV şi alte media spunând că Turcia doreşte ca regiunea Mării Negre să fie în pace, adăugând că discută despre această problemă frecvent cu omologul său rus Vladimir Putin.

"Fie ca mediator sau vorbind cu ei despre această chestiune, purtând aceste discuţii cu Ucraina şi cu dl Putin (...) vrem să avem o contribuţie în soluţionarea ei", a spus el, potrivit media turce, potrivit Agerpres.ro.

Întrebat despre oferta lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a refuzat să comenteze.

Luna trecută, Moscova a spus că dronele turceşti riscă să aibă un impact destabilizator în estul Ucrainei, după ce Kievul a desfăşurat una pentru a lovi o poziţie controlată de separatiştii susţinuţi de ruşi. Turcia a răspuns că nu poate fi acuzată pentru utilizarea dronelor de către Ucraina.

Separatiştii susţinuţi de Rusia luptă împotriva trupelor guvernului în regiunea Donbas a Ucrainei din 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina.

Turcia a criticat de asemenea anexarea Crimeii de către Moscova şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.