Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan: Turcia nu va permite regimului sirian să avanseze mai mult în Idlib, ultima provincie rebelă din nord-vestul Siriei

Free Syrian Army soldiers in Idlib

Turcia nu va permite regimului sirian să avanseze mai mult în Idlib, ultima provincie rebelă din nord-vestul Siriei, a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în declaraţii publicate marţi, anunță AGERPRES.

'Regimul încearcă să câştige teren la Idlib, ceea ce a dus la strămutarea de oameni nevinovaţi care se îndreaptă spre frontiera noastră. Nu vom da ocazia regimului să câştige teren, pentru că în caz contrar creşte povara asupra noastră', a declarat Erdogan, citat de AFP.

Preşedintele turc a răspuns astfel la întrebări ale unor jurnalişti la bordul avionului care l-a adus acasă din vizita efectuată luni în Ucraina.

Citește și: VIDEO CONTRE live între ministrul Justiției și premier pe alegerea președinților de CJ! Predoiu: Să fie trimis în Parlament

Publicarea acestor declaraţii intervine la o zi după lupte de o violenţă ieşită din comun între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad în provincia Idlib, soldate cu peste 20 de morţi.

În noaptea de duminică spre luni, tiruri de artilerie ale regimului au făcut opt morţi de partea turcă. Ankara a ripostat, bombardând poziţii siriene şi ucigând cel puţin 13 persoane.

'Cred că operaţiunea noastră le-a dat o lecţie bună, dar nu ne vom opri, vom continua cu aceeaşi hotărâre', a declarat Erdogan, citat de agenţia de presă Anadolu.

Atacul regimului împotriva forţelor turce reprezintă o 'încălcare' a unui acord ruso-turc de încetare a focului la Idlib, a continuat preşedintele turc, adăugând:'Evident, vor exista consecinţe pentru regim'.

Şeful statului turc, care reproşase cu o zi în urmă Moscovei, aliata regimului de la Damasc, că nu şi-a 'asumat obligaţiile', a părut marţi că nu caută să escaladeze tensiunile cu Rusia.

'În acest stadiu, nu este nevoie să începem un conflict sau o dispută de anvergură cu Rusia. Avem mai multe iniţiative strategice cu Rusia', a declarat Erdogan, referindu-se la parteneriatul ruso-turc în numeroase domenii, de la energie la turism şi apărare.

El a spus că nu se pune problema revenirii asupra achiziţionării de sisteme de apărare aeriană ruse S-400.

Erdogan a indicat că s-ar 'putea' să aibă marţi o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

Chiar dacă susţin tabere opuse în conflictul care face ravagii din 2011 în Siria, Turcia şi Rusia şi-au întărit relaţiile de cooperare din 2016 în acest dosar.

Ankara se opune în special unei ofensive de mare amploare a regimului sirian la Idlib, cu scopul de a evita un nou val de refugiaţi spre Turcia, care adăposteşte deja peste 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.