Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan vrea să umple golul lăsat de americani în Afganistan

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Turcia s-a oferit să asigure securitatea aeroportului din Kabul după ce trupele americane şi celelalte forţe NATO se vor retrage din Afganistan, transmite marţi Reuters.

Oficialităţi turce afirmă că Ankara a făcut această propunere la reuniunea ministerială a NATO din luna mai, atunci când Statele Unite şi partenerii lor au agreat un plan de retragere a trupelor lor până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste de la New York şi Pentagon.

''În urma deciziei SUA de a se retrage din Afganistan, Turcia a prezentat o ofertă de asigurare a securităţii aeroportului din Kabul. În acest cadru, sunt în desfăşurare discuţii cu NATO şi cu Statele Unite'', a explicat un demnitar de la Ankara.

Un rol al Turciei în asigurarea securităţii zborurilor internaţionale ar contribui la îmbunătăţirea relaţiilor între Ankara şi Occident, raporturi afectate de decizia Turciei de a achiziţiona sisteme de apărare ruseşti S-400 şi de diferendul referitor la drepturile de explorare în apele Mediteranei Orientale.

Ministrul apărării turc Hulusi Akar a declarat luni că oferta Ankarei depinde de ajutorul din partea aliaţilor.

''Intenţionăm să stăm în Afganistan în funcţie de condiţii. Care sunt condiţiile noastre? Sprijin logistic, financiar şi politic. Dacă acestea sunt îndeplinite, putem rămâne la aeroportul internaţional Hamid Karzai'', a spus Akar.

Situaţia din Afganistan va fi analizată la Summitul NATO din 14 iunie, unde preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul american Joe Biden pentru prima dată după ce acesta din urmă şi-a început mandatul.

Securizarea aeroportului din Kabul ar contribui la convingerea unor ţări să menţină o prezenţă diplomatică în Afganistan. Luna trecută, Australia şi-a închis ambasada de la Kabul din cauza temerilor legate de securitate.

Turcia are peste 500 de soldaţi staţionaţi în Afganistan în cadrul misiunii NATO de pregătire a forţelor de securitate afgane, iar eventuala asigurare a securităţii aeroportului Kabul ar necesita trupe suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.