Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rechizitoriu DNA: 'Manual de șpagă', găsit la medicul ORL de la Spitalul Militar

spaga educatie

Un fişier numit "Manual de şpagă" a fost găsit de procurorii anticorupţie cu ocazia percheziţiei informatice efectuate în dosarul în care medicul ORL Adrian Gabriel Ilie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din Bucureşti a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, informează agerpres.ro

Medicul Adrian Gabriel Ilie este acuzat că a pretins şi primit sume de bani pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale, fiind vorba despre rinoplastii.

Vicepreşedintele Comisiei SRI, audiat la DNA


Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, cu prilejul percheziţiei informatice efectuate asupra laptopului şi mediilor de stocare ridicate de la domiciliul inculpatului a fost identificat un fişier, în format pdf, cu denumirea "Manual de şpagă", în care sunt prezentate cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalitatea, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România. 

De asemenea, procurorii au mai identificat un fişier cu denumirea "Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx" în care sunt detaliate tipul intervenţiei chirurgicale, felul anesteziei şi tariful aferent fiecărei intervenţii chirurgicale.

Prima REACȚIE de la Finanțe. Lovitură de teatru în scandalul Codului Fiscal


"Comparând tarifele practicate de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila' cu tarifele menţionate în fişierul 'Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx' se constată că cele din urmă sunt mult mai mari. (...) De asemenea, se observă că tarifele practicate de spitalul militar sunt menţionate în lei, în timp ce tarifele menţionate în fişierul identificat la percheziţia informatică sunt exprimate doar în euro. Având în vedere că inculpatul Ilie Adrian Gabriel nu a mai profesat la alte spitale, de stat sau private, singura justificare logică a existenţei unui asemenea fişier în posesia sa este aceea că tarifele menţionate sunt tarifele pe care le pretindea de la pacienţi cu titlu de mită", spun procurorii. 

Totodată, în rechizitoriu se arată că medicul în cauză recurgea la măsuri de protecţie pentru a nu fi prins având asupra lui sumele de bani pe care le primea cu titlu de mită de la pacienţi. 

Astfel, echipa de constatare a infracţiunii flagrante care a intervenit la cabinetul medicului Adrian Gabriel Ilie nu a identificat suma de 500 de euro pe care acesta o primise de la un martor denunţător. 

"Cel mai probabil, inculpatul a dat suma de 500 de euro unei alte persoane, încă neidentificată până în prezent, cu scopul ca, în eventualitatea vreunui denunţ din partea pacientului, banii să nu fie găsiţi asupra sa. De aici se deduce faptul că inculpatul, săvârşind infracţiunile pentru care este cercetat, intuieşte faptul că ar putea fi prins în flagrant cu banii pe care îi primeşte de la pacienţi şi, pentru zădărnicirea aflării adevărului, inculpatul recurge la anumite măsuri de "protecţie" constând în ascunderea banilor pe care îi primeşte cu titlu de mită pentru activitatea medicală prestată în cadrul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila'", se precizează în documentul citat. 

Întâlnirea dintre medic şi martorul denunţător în urma căreia a fost constatat flagrantul a fost înregistrată audio-video, astfel că există imagini care atestă faptul că medicul a primit suma de 500 de euro. 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Adrian Gabriel Ilie, la data faptelor medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din Bucureşti, pentru trei infracţiuni de luare de mită. 

În dosar, a fost deferită justiţiei Silvia Florentina Baranovschi pentru dare de mită. 

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 5 aprilie - 29 iunie, Adrian Gabriel Ilie (cadru militar activ, cu gradul de locotenent colonel) a pretins 1.500 de euro de la trei persoane şi a primit 1.000 euro de la două dintre acestea, printre care şi inculpata Baranovschi, în legătură cu intervenţii chirurgicale efectuate asupra acestora. 

DNA precizează că în două dintre cele trei operaţii era vorba de intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare a nasului (rinoplastii). 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.