Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Dante in love. O iubire dincolo de timp' de Giuseppe Conte

Pexels.com
carte citit

„Atracția față de frumusețea feminină trăia în mine ca umbră cu aceeași intensitate ca atunci când aveam trup de carne.”

De la început trebuie să spunem că există două cărți cu acest tilu. Una fost scrisă de englezul A.N. Wilson în 2012, dar nu este încă tradusă în românește, din câte știm, deși originalul poate fi găsit în librării. A doua este cea pe care o semnalăm astăzi, publicată în 2021 de italianul Giuseppe Conti, un foarte cunoscut scriitor care, alături de alți câțiva, a pus bazele unui curent literar sau unei tendințe numite modernismul utopic, conform Mediafax.

Romanul este unul surprinzător

Scriu editorii: „După șase sute nouăzeci și nouă de ani, Tatăl Ceresc îi permite lui Dante să coboare din Paradis în Florența zilelor noastre, pentru a-i răsplati iubirea pentru poezie și frumusețea pământească. Ghemuit pe treptele Baptisteriului, el urmărește, nevăzut, spectacolul femeilor care îi trec prin fața ochilor și reia vechiul său proiect de alegere a celor mai frumoase șaizeci dintre ele.

In a optsprezecea noapte, o tînără studentă străină, Grace, îi dă pentru prima dată impresia că îi simte prezența. Așa că o urmărește într-o amuzantă serie de întâlniri și îi vorbește, de parcă ea l-ar putea auzi, despre dragostea pentru muza sa, Beatrice, și despre experiența sa de veșnic îndrăgostit.

Apoi o invită să plece împreună intr-o călătorie de dragoste pe vasul magic trimis de vrăjitorul Merlin. După ce Grace sărută portretul poetului, povestea va deveni o incursiune in lumi fantastice dominate de iubirea cea mai pură.”

„Nu am trup. Sunt complet invizibil, ai putea să calci peste mine, să treci prin mine, fără să știi măcar că sunt acolo. Dar mai am rațiune și pasiuni, dorințe, amintiri de pe vremea când eram ca tine, când eram om. De aceea îți vorbesc.”

”Imaterial, invizibil și condamnat să văd și să ascult, să percep mirosurile. În calitate de umbră, probabil că nu am nici măcar dreptul la un nume, dar am avut unul și sunt sigur că tu-l știi.”

”Sunt un om, un suflet redus la o umbră, iar această condiție a mea nu e eternă.”

„Cuibărit în acest loc, am privit femeile trecând, am încercat să alcătuiesc lista celor șaizeci de regine.”

„Se schimbă îmbrăcămintea, coafurile, accesoriile, obiceiurile, dar frumusețea nu se schimbă, pentru că ea nu are nimic de-a face cu ceea ce e trecător.”

„Nu există nicio doctorie pentru boala dragostei.”

„Iubirea rănește și salvează, sanctifică și condamnă.”

„O femeie te-a respins, ai fost părăsit, ai pierdut în mod tragic persoana iubită? Știi ce poți face? Doar un singur lucru, să iubești, să continui să iubești.”

„Atracția față de frumusețea feminină trăia în mine ca umbră cu aceeași intensitate ca atunci când aveam trup de carne.”

Partea a doua a cărții este la fel de interesantă. Autorul povestește cum editorul său i-a cerut, la începutul pandemiei, să scrie o carte despre Dante – se apropia marcarea a șapte sute de ani de moartea sa. Cum s-a apucat de scris, recitind tot ce scrisese Dante, cum a descoperit ideea că „singura creatură născută cu adevărat din fantezie este fantoma”. Cum a mai descoperit că Dumnezeu este Iubire. Cum a conceput această carte. Urmează câteva micro-eseuri, să le spunem, pornind de la versuri din Dante. Fabuloase.

Neapărat de citit.

Giuseppe Conti – Dante in love. O iubire dincolo de timp. Traducere de Elena Bănică. Editura RAO. 243 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.