Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Eu și Marilyn' de Ji-Min Lee

Pexels.com
carte citit

„O carte răvășitoare, care oferă o imagine în profunzime a unui război aproape uitat. O istorie pe alocuri sumbră a unei supraviețuiri, cu pete întunecate, cu imagini fruste, șocante, ce-ți persistă în minte.“

„Îmi revin subit şi mă uit încă o dată la ea. Marilyn în carne şi oase îşi modifică imaginea din mintea mea. În costumul militar, îmbrăcat peste o cămaşă albă şi completat cu bocanci militari şi jachetă de pilot cu inscripţia B-15C, Marilyn e şi mai senzuală decât într-o rochie. Cămaşa întinsă peste pieptul ei voluptuos e de un alb strălucitor. E de-a dreptul orbitoare. Toţi facem ochii mici să o putem vedea, îşi poartă bocancii ca pe nişte pantofi cu toc. Îşi lasă greutatea pe un picior, împingându-şi rotunjimile în faţă, spre mulţime. Când îşi duce mâna la buze, ofiţerul din spatele meu începe să-l invoce pe Dumnezeu. Mă uit la părul ei blond. Flutură în vânt bogat şi strălucitor. Marilyn arată mai natural decât în filme, cu excepţia părului oxigenat. Mă întreb cum ar arăta fără părul acesta care pare frişca de pe tort. E o blondă care există pentru a fi blondă. În filme, toate evenimentele importante şi conflictele pornesc de la blonde. Brunetele pot seduce şi ele bărbaţii şi le pot distruge vieţile, dar blondele o pot face fără niciun efort. E firesc să fiu geloasă. Mă simt uşor trădată de soldaţii americani, nişte viermi pe care în mod normal nu dau doi bani, care acum îi strigă numele privind-o cu adoraţie. Nu ştiu cum se face că deodată mă iau după ei şi încep să strig şi eu.”

Citește și: SURSE - Întâlnire între Orban și Cîțu: liderul PNL amenință cu schimbarea din funcția de premier

Generații întregi vor fi simțit și reacționat la fel la întâlnirea cu această divă a anilor 50-60, readusă în lumina reflectoarelor cu acest roman semnat de o sud-coreeană născut la Seul, în 1974, care a studiat literatura în cadrul Departamentului de Scriere Creativă al Universității Hanshin din Seul, a urmat cursuri postuniversitare de scenaristică la Universitatea Națională de Arte din Seul, a început să publice din anul 2000. Marilyn Monroe nu e eroina romanului, ci doar o apariție efemeră, eroina îi seamănă însă, vorbește bine engleză, e tot blondă, aproape albă, în urma unei traume pe care o aflăm pe parcursul cărții și care, spre deosbire de ea, își dorește „un lucru la care nicio actriță nu poate visa. Vreau ca sufletul să-mi fie fermecat de iubirea unui singur om.”

Scriu editorii: „Ficțiune istorică și poveste de dragoste cu elemente de roman de spionaj, Eu și Marilyn surprinde tragedia Războiului Coreean, numit 'războiul uitat'. În februarie 1954, la șase luni după armistițiu, Marilyn Monroe este invitată să țină câteva concerte la Seul în fața trupelor americane. Fapt real, în jurul căruia Ji-min Lee construiește un roman despre traumele provocate de război, despre supraviețuire, suferință și neașteptată alinare.

Apariție meteorică, senzuală și neverosimilă în rochia ei de mătase, cu umerii goi, Marilyn cântă despre iubire și seducție, vrăjindu-i pe soldați și pe localnici deopotrivă. Dintre toți, numai Alice J. Kim, o tânără care, lucrând ca dactilografă pentru armata americană, ajunge să-i fie translatoare, îi intuiește fragilitatea. Cu părul albit prematur, o nălucă într-un oraș-fantomă, aceasta face parte dintr-o generație de sacrificiu, chinuită de deciziile pe care le-a luat, de amintirea celor pe care i-a lăsat în urmă, de ororile cărora le-a fost martoră. Alice recunoaște în Marilyn un spirit înrudit și se regăsește în onestitatea ei abia disimulată, care o face atât de ușor de rănit. Drumurile tinerei căreia războiul i-a luat până și numele adevărat și ale divei hollywoodiene se intersectează, se separă, iar fiecare iese schimbată din scurta lor întâlnire.”

„O carte răvășitoare, care oferă o imagine în profunzime a unui război aproape uitat. O istorie pe alocuri sumbră a unei supraviețuiri, cu pete întunecate, cu imagini fruste, șocante, ce-ți persistă în minte.“ — Daily Mail

Ji-Min Lee – Eu și Marilyn. Traducere şi note de Diana Yüksel. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 211 pag, potrivit mediafax.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.