Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandare de carte: 'Monarhia Habsburgică 1948-1918' Vol. III. Problema națională

europafm.ro
carte

Al treilea volum (din cele șase câte vor apăera în românește) al monumentale lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei.

Sinteza în patru volume a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei a început să fie tradusă și la noi în urmă cu câțiva ani de editura Polirom, în coeditare cu Academia Română și Centrul de Studii Transilvane. Sunt preconizate să apară ân românește șase volume, conform Mediafax.

Primul volum avea ca subiect și subtitl dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic, forța armată. Volumul al doilea – poaparele Imperiului. Volumul al treilea, pe care îl semnalăm astăzi – Problema națională. Cuprinde trei studeii semnate de istorici prestigioși:

„Perioadele istoriei asutriece și modificările semnificației națiunii de Austria până la sfârșitul Monarhiei Habsburgice” de Erich ZöLLner; „Egala îndreptățire a națiunilor ca principiu constituțional (1948-1918)” de Gerald Stourzh; „Despre problema naționalităților în Monarhia Habsburgică (1948-1918). O sinteză” de Robert A. Kann

„Cele trei studiipublicate în acest volum, scrie Rudolf Gräf în nota asupra ediției, au meritul de a en lămuri asupra eforturilor depuse de Monarhia Habsburgică pentru asigurarea a ccea ce astăzi am numi stat de drept, în care popoarelor li se asigură prin lege libertăți și drepturi. Este o formă de constituționalism pe care nu o găsim în niciunul dintre imperiile europene ale vremii (cu excepția celui german, nefiind multinațional) și nici în statele succesoare, ce vor păși pe alt drum, cel al statului național, în care minoritățile sunt considerate mai degrabă o piedică în calea atingerii propriilor năzuințe.”

„Textele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene si mai ales la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece in provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic sau (între 1867 și 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaților istorici austrieci ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai ușor cu cercetările și concluziile specialiștilor din România, îmbunătățind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, in spiritul adevărului omenește posibil, mereu perfectibil.” – scrie acad. Ioan-Aurel Pop pe coperta a patra.

Monarhia Habsburgică 1848-1918. Vol. III. Problema națională. Ediție în limba română coordonată și îngrijită de Rudolf Graf. Traducere de Iosif Marin Balog, Loránd Mádly, Raluca Nelepcu, Daniela Stanciu-Păscărița Și Nicolae Teșculă. Editura Polirom. 292 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.