Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record incredibil: Un bol din perioada dinastiei Qing ar putea fi vândut cu 20 de milioane de euro la Hong Kong

licitatie

Un bol extrem de rar din perioada dinastiei Qing, unul dintre cele trei de acest tip cunoscute, este de aşteptat să fie vândut în luna aprilie pentru circa 20 de milioane de euro, a anunţat joi casa de licitaţii Sotheby's, citată de AFP. Cu diametrul de 14,7 centimetri, acest bol delicat, pictat pe un fundal roz, este decorat cu "falangsai", ornamente cu email realizate combinând tehnicile chinezeşti cu cele occidentale, dar şi cu flori, printre care se remarcă narcisele galbene, nu foarte comune pe porţelanurile chinezeşti, conform Agerpres.

Afacerile caselor de licitaţii înfloresc în fosta colonie britanică Hong Kong, unde cumpărătorii asiatici nu ezită să cheltuie averi. Diamante, genţi sau vechi obiecte de ceramică, toate sunt cumpărate pentru preţuri record. În aceste condiţii, experţii de la Sotheby's Hong Kong se aşteaptă ca bolul, folosit de împăratul Kangxi în anii 1720, să îşi găsească un cumpărător la vânzarea din 3 aprilie.

Piesa a fost realizată într-un atelier imperial al Oraşului Interzis din Beijing de către o mică echipă de artizani, cu ajutorul iezuiţilor din Europa, folosind propriile lor tehnici şi materiale, potrivit casei de licitaţii, care estimează că bolul va fi achiziţionat pentru cel puţin 200 de milioane de dolari HK (20,9 milioane de euro). În octombrie anul trecut, un bol vechi de o mie de ani din perioada dinastiei Song a fost vândut pentru echivalentul a 32 de milioane de euro, stabilind un nou record pentru o piesă de ceramică chinezească. Acesta a depăşit preţul oferit pentru o cupă de vin din timpul dinastiei Ming, achiziţionată în 2014 pentru suma 30 de milioane de euro de către un magnat din Shanghai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.