Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record mondial: La 54 de ani a escaladat muntele Everest pentru a 26-a oară

Radu Pop
everest alpinist

Un şerpaş din Nepal a escaladat Muntele Everest pentru a 26-a oară, doborându-şi propriul record stabilit anul trecut, a anunţat duminică un oficial guvernamental, potrivit Reuters.

Kami Rita, în vârstă de 52 de ani, a escaladat sâmbătă masivul cu o altitudine de 8.848,86 de metri pe traseul tradiţional de pe coasta sud-estică în fruntea unui grup format din alţi 10 şerpaşi.

''Kami Rita şi-a doborât propriul record şi a stabilit un nou record mondial în alpinism'', a spus Taranath Adhikari, director general în Ministerului de Turism, în capitala Kathmandu.

Soţia lui Kami Rita, Jangmu, a spus că este fericită de realizările soţului ei.

Ruta de căţărare utilizată de Kami Rita a fost inaugurată de neozeelandezul Sir Edmund Hillary şi de şerpaşul nepalez Tenzing Norgay în 1953 şi este în continuare cea mai populară.

Anul acesta, Nepal a emis 316 permise de escaladă pe Everest în vârful sezonului, care durează până în luna mai, în comparaţie cu 408 anul trecut, cel mai ridicat număr de până acum.

Autorităţile din Nepal, ţară care depinde puternic de prezenţa alpiniştilor pentru schimburile valutare, au fost criticate pentru că au permis supraaglomerarea, care a dus la mai multe decese ale unor alpinişti pe munte în 2019.

Everestul a fost escaladat de 10.657 de ori de la prima escaladă, în 1953, atât pe versantul nepalez, cât şi pe cel tibetan - mulţi dintre ei au escaladat masivul de mai multe ori, iar 311 au decedat până în prezent, potrivit unei baze de date referitoare la Himalaya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.