Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record mondial: O femeie din SUA a născut gemeni din embrioni congelați timp de 30 de ani

Un cuplu are gemeni născuți din cei mai vechi embrioni congelați care au dus vreodată la o naștere vie.

Gemenii Lydia și Timothy Ridgeway s-au născut pe 31 octombrie în Oregon, din embrioni care au fost congelați pe 22 aprilie 1992. Timp de aproape 30 de ani, embrionii au fost păstrați într-un laborator de fertilitate de pe Coasta de Vest, până în 2007, când cuplul căsătorit anonim care a creat embrionii i-a donat Centrului Național de Donare a Embrionilor (NEDC) din Knoxville, Tennessee.

Potrivit NEDC, gemenii Timothy și Lydia au stabilit un nou record pentru transferul celui mai vechi embrion congelat care a dus la naștere. Recordul anterior fusese stabilit tot de centrul din Knoxville în 2020, când un bebeluș se născuse dintr-un embrion vechi de 27 de ani, iar sora ei s-a născut dintr-un embrion care fusese congelat timp de 24 de ani.

NEDC este o organizație nonprofit religioasă, care utilizează un proces medical cunoscut sub numele de donare de embrioni. Acest proces are loc atunci când un cuplu care utilizează fertilizarea in vitro (FIV) a produs mai mulți embrioni (ovule fertilizate) decât are nevoie. Embrionii suplimentari pot fi fie crioconservați (congelați) pentru utilizare viitoare, fie donați pentru cercetare, fie donați persoanelor care doresc să experimenteze sarcina și nașterea unui copil.

Rachel și Philip Ridgeway aveau doar trei și, respectiv, cinci ani când gemenii lor au fost concepuți de un cuplu căsătorit anonim cu ajutorul FIV. Soțul avea în jur de 50 de ani în momentul în care au fost concepuți, iar ei au folosit o donatoare de ovule în vârstă de 34 de ani.

Când au răscolit bazele de date cu donatori de ovule, soții Ridgeway au căutat în mod special într-o categorie numită "considerație specială", ceea ce înseamnă că a fost greu să găsească primitori pentru acești embrioni. Baza de date nu menționa cât timp au fost înghețați embrionii, dar a afișat un număr de donator.

Familia Ridgeway a presupus că embrionii înscriși cu numere de donator timpuriu au fost congelați cel mai mult timp. Ceea ce nu se așteptau era să dea peste cei mai vechi embrioni congelați înregistrați.

"Nu căutam să obținem embrionii care au fost congelați cel mai mult timp din lume", a declarat Philip pentru CNN. "Am vrut doar pe cei care au așteptat cel mai mult timp".

"Mergând în acest sens, știam că putem avea încredere în Dumnezeu să facă tot ceea ce a plănuit în mod suveran și că vârsta lor chiar nu avea niciun factor. Era doar o chestiune de a ști dacă era sau nu în planurile lui Dumnezeu", a spus Rachel.

Organizația NEDC, condusă de creștini, se referă la donarea de embrioni ca fiind "adopție de embrioni"; cu toate acestea, experții au precizat că această procedură medicală nu trebuie confundată cu adopția. Un raport din 2016 al Comitetului de etică al Societății Americane pentru Medicină Reproductivă (ASRM) a constatat că "aplicarea termenului de "adopție" la embrioni este inexactă, este înșelătoare și ar putea impune sarcini asupra destinatarilor și ar trebui evitată".

În timp ce unele grupuri s-au referit la donarea de embrioni ca fiind adopție de embrioni, contextul este "înșelător" deoarece "întărește o conceptualizare a embrionului ca ființă legală cu drepturi depline și poate duce la o serie de proceduri legale asociate cu adopția copiilor născuți care nu sunt adecvate și care împovărează în mod nedrept beneficiarii", afirmă ASRM.

Legile privind legalitatea donării de embrioni variază de la un stat la altul. În SUA, embrionii trebuie să îndeplinească cerințe specifice stabilite de US Food and Drug Administration pentru a fi considerați eligibili pentru donare, așa cum este cazul pentru toate țesuturile umane donate - reproductive și nereproductive. În cele mai multe acorduri de donare de embrioni, se sugerează încheierea unui acord înainte de donare, conform ASRM. Odată ce proprietatea embrionilor este transferată în mod legal către primitorul de embrioni, primitorii au autoritate decizională asupra embrionilor și îi pot folosi pentru ca o femeie să rămână însărcinată cu un copil care va fi copilul lor legal.

Embrionii pot fi congelați chiar și până la 55 de ani de la momentul în care au fost depozitați pentru prima dată. Nu există dovezi care să sugereze că embrionii sunt afectați de perioada de timp în care sunt congelați, potrivit Autorității pentru Fertilizare Umană și Embriologie. Cu toate acestea, un studiu recent a constatat că utilizarea unui embrion congelat pentru a concepe prin fertilizare in vitro a fost legată de un risc crescut de hipertensiune arterială la mame.

La 28 februarie, embrionii în vârstă de 30 de ani au fost decongelați de către Southeastern Fertility, o clinică de fertilitate din Knoxville, care are un parteneriat cu NEDC. Dintre cei cinci care au fost decongelați, doi nu erau viabili. Restul de trei embrioni au fost transferați în Rachel pe 2 martie, iar două dintre transferuri au avut succes.

Soții Ridgeway mai au alți patru copii - cu vârste de opt, șase, trei și aproape doi ani. Pe 31 octombrie, Lydia  și Timothy s-au născut. Philip a spus: "Am fost foarte fericit: Într-un fel, sunt cei mai mari copii ai noștri, chiar dacă sunt cei mai mici copii ai noștri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.