Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectificarea bugetară anunţată de Ludovic Orban este ILEGALĂ. O spune chiar Guvernul

Inquam Photos / Octav Ganea
orban citu

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri că a luat decizia de a plăti titlul executoriu care va rezolva problemele de la ROMATSA, din fondul de rezervă al Guvernului. Odată plătiți cei 85 de milioane de euro pentru fraţii Micula, fondul de reverză se va goli, dar luni va fi efectuată o rectificare bugetară pentru a-l completa.

"Am luat decizia de a plăti titlul executoriu de 85 de milioane de euro, din fondul de rezervă. Bineînțeles, asta va lăsa, pentru moment, fondul de rezervă fără disponibilul necesar autorităților locale. Tocmai aceea, am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor ca luni să efectuăm o nouă rectificare bugetară, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al premierului cu banii necesari pentru autoritățile locale", a spus Ludovic Orban.

Doar că o asemenea rectificare bugetară ar încălca atât Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, cât şi Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. O spune chiar Guvernul Orban, în expunerea de motive a proiectui de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, pe care executivul şi-a angajat răspunderea joi.

"În temeiul art. 6 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, legile bugetare anuale pot fi modificate în cursul exerciţiului bugetar prin legi de rectificare, elaborate cel târziu până la data de 30 noiembrie.

Totodată, potrivit prevederilor art. 23 alin. (2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare într-un an bugetar nu pot fi promovate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului", se arată în expunerea de motive realizată de Guvernul Orban.

Astfel, într-un an calendaristic pot fi efectuate cel mult două rectificări bugetare şi nu mai târziu de 30 noiembrie. Or Guvernul Orban a efectuat deja o rectificare bugetară pe 28 noiembrie, iar Guvernul Dăncilă a adoptat o asemenea lege pe 14 octombrie.

Citeşte şi: Când a devenit insultător degetul mijlociu. Scurtă istorie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.