Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul SNSPA pune capac erupției de știri false: 'Uneori, guvernele se schimbă. Falsul argument al Președinției Consiliului UE' / DOCUMENT

pricopie remus

Rectorul SNSPA Remus Pricopie reacționează după ce în ultimele săptămâni mai multe publicații străine au criticat fără perdea conducerea politică de la Bucuresti, în frunte cu liderul PSD Liviu Dragnea. Fostul ministru atrage atenția într-un editorial publicat pe ziare.com că România suferă de un „deficit democratic”, care în general este însoțit de alte afecțiuni printre care erupția de știri false. Pricopie exemplifică afirmând că informația potrivit căreia în timpul Președinției Consiliului UE guvernele nu se schimbă este falsă.

Vezi aici ce guverne s-au schimbat în timpul Președinției Consiliului UE (.pdf)

„De cateva saptamani, Le Monde, France Press, Le Figaro, Financial Times, Deutsche Welle, Der Spiegel, Associated Press, Neue Zurcher Zeitung, Washington Post, NBC, Bloomberg - iar lista prestigioaselor institutii internationale de presa este mult mai lunga - critica fara perdea conducerea politica de la Bucuresti, in frunte cu Presedintele PSD.

Tragedie pe șosea în județul Buzău - Doi morți și un rănit grav după ce o mașină a lovit mai multe podiști și un copac


Cuvintele sunt dure: "structura opaca de putere", "noii autocrati", "coruptie omniprezenta", "delir politic", "morman de minciuni", "incitare insistenta la ura sociala", "condamnati penali", "sforarul condamnat", "marionete" etc.

Toate aceste calificative pun intr-o lumina negativa nu numai politicienii PSD, dar si pe noi, ceilalti romani. Cu alte cuvinte, in Romania, nu suntem in stare sa facem curat in propria ograda si am ajuns sa exportam, la nivel european, cu ocazia preluarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, aceasta maniera "oculta" de a face politica.

Situatia este atipica. Nu mai este vorba de o batalie politica intre stanga si dreapta, intre PSD si PNL, arbitrata de celelalte partide din Parlament, sau din afara acestuia.

Este vorba de Romania, care, din diferite motive, a ajuns sa sufere de "deficit democratic", o anomalie care se manifesta in principal prin deturnarea institutiilor statului de la menirea lor constitutionala si transformarea acestora, in mainile unui singur om sau ale unui grup restrans de persoane, in instrumente de putere si abuz.

Raspunsul politicienilor de la Bucuresti, tradus prin formula "mergem pana la capat", nu este calea spre vindecare, ci dovada ca NU suntem in stare sa gestionam agenda politica nationala, europeana si internationala, in primul rand din motive de credibilitate, dar suntem in stare sa negam, in fiecare zi, realitatea.

De altfel, criticile din presa internationala, dar si declaratiile unor inalti oficiali europeni, sunt expresia clara a lipsei de incredere si respectabilitate fata de decidentii guvernamentali de la Bucuresti. Daca se va merge pe acest scenariu, consecintele pentru Romania, dar si pentru PSD, sunt foarte greu de calculat.

Acest deficit de democratie nu vine singur. In general, este insotit de o serie de alte afectiuni. Una dintre ele este eruptia de stiri false.

Austria lovește dur în copiii români - Guvernul nu rămâne indiferent și anunță că tratează cu prioritate situația: 'Este o problemă la nivel european'


De exemplu, auzim de la anumiti "intelepti" ca, in timpul Presedintiei, guvernele nu se schimba. Pentru a nu lasa o informatie falsa sa circule pe malurile dambovitene ale Bucurestiului, recomand sa se faca o scurta documentare pe aceasta tema.

Astfel, vom afla ca, din 1958 si pana astazi, 14 guverne au fost schimbate in timpul exercitarii Presedintiei rotative a Consiliului UE, din motive diverse: alegeri la termen, motiuni de cenzura, alegeri anticipate etc. Cel mai recent caz, in 2009, primul semestru: Cehia a inceput Presedintia cu Guvernul Mirek Topomanek si a incheiat acest mandat european cu Guvernul Jan Fischer. Avem si un al 15-lea caz: in timpul exercitarii Presedintiei (2017, primul semestru), Malta a organizat alegeri anticipate (initial prevazute pentru 2018) . In urma scrutinului, prim-ministrul Joseph Muscat a fost reconfirmat in functie.

Din aceasta mica analiza ar trebui sa retinem ca exercitarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene este un test de maturitate pentru orice tara, dar acest exercitiu nu ingheata viata politica interna pentru sase luni.

Timpul ne va arata cata intelepciune politica am dobandit in cele trei decenii de democratie si daca suntem sau nu in stare sa intelegem ce inseamna un proiect de tara, in care mizele personale sau de grup nu au ce cauta.”, scrie Pricopie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.