Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recunoaşterea genocidului din Armenia a crescut la nivel internaţional deși Turcia respinge vehement acuzațiile

genocidul armenilor
Recunoaşterea internaţională a genocidului armenilor de către turcii otomani este în creştere, la aproape o sută de ani de la evenimente, conform estimărilor oamenilor de ştiinţă, informează dpa.

Peste 30 de state recunosc în prezent acest masacru drept genocid, în urma unor decizii în acest sens din partea Statelor Unite şi Letoniei la începutul acestui an, informează Agerpres.

Tendinţa este în creştere, potrivit istoricului Suren Manukian din Erevan, care conduce Departamentul de studii comparative privind genocidul din cadrul Fundaţiei Institutului Muzeului Genocidului Armean.

"Fiecare recunoaştere constitue o victorie pentru noi într-o luptă lungă", a spus Manukian. Fiecare nouă recunoaştere a genocidului, aşa cum s-a întâmplat cu Germania în 2016, Franţa, Rusia şi multe alte state, creşte presiunea asupra Turciei pentru a aborda problema, a adăugat acesta.

Pe 24 aprilie 1915 au fost arestaţi mii de intelectuali armeni suspectaţi de ostilitate faţă de stăpânirea otomană.

Armenii au fost persecutaţi şi ucişi în mod sistematic de otomani în 1915 şi 1916. Potrivit estimărilor, până la 1,5 milioane de armeni şi-au pierdut viaţa în acea perioadă.

Turcia respinge cu vehemenţă calificarea acestor ucideri drept genocid, spunând că atât armeni, cât şi turci, au fost ucişi în conflictele civile care au avut loc atunci când armenii s-au ridicat împotriva conducătorilor otomani şi s-au alăturat trupelor ruse invadatoare.

În timp ce istoricii estimează că au fost ucişi până la 1,5 milioane de armeni, Turcia recunoaşte uciderea a 300.000 - 500.000 de armeni şi respinge categoric noţiunea de genocid, adică exterminarea deliberată a unui popor.

"Avem de-a face cu o crimă majoră care încă trebuie să fie abordată din punct de vedere juridic de către instanţele internaţionale", a mai spus Manukian.

Condamnarea Imperiului Otoman ar afecta Turcia ca succesor legal al acesteia.

Manukian a declarat că, în prezent, în cercetarea genocidului este, de asemenea, foarte importantă studierea rolului autorilor individuali."Au existat tipuri foarte diferite de comportament, deoarece nu este uşor să ucizi o fiinţă umană".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.