Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recuperare medicală de succes după protezare de șold

Spitalul Sfantul Sava
recuperare medicala Sfantul Sava

Fractura de șold, numită și de col femural, este printre cele mai grave fracturi, deoarece se întrerupe aportul vascular, iar consolidarea este dificilă. Fracturile deplasate au nevoie de intervenție chirurgicală de urgență, în maximum 24 – 48 de ore, iar metodele operatorii sunt variate – de la fixare cu șuruburi până la protezare totală sau parțială. Intervenția este urmată, apoi, de risc de infecții, eroziune acetabulară, dislocarea protezei.

Vârstnicii cu fractură de șold cu deplasare au și după operație dureri mari la nivelul șoldului, din cauza cărora  nu se mai pot ridica, nu mai pot coborî din pat, nu mai pot merge. Toate acestea pot determina complicații – escare, infecții pulmonare, infecții urinare, tromboze venoase etc., care pot duce chiar la decesul pacientului.

Conform studiilor în domeniu, fractura de col femural are un risc de mortalitate de până la 60% dacă nu se intervine chirurgical. Pacienții vârstnici, care au comorbidități, precum boli de inimă, de rinichi, de ficat, boli pulmonare, diabet, prezintă un risc important să moară în următoarele zile după o fractură de șold, săptămâni sau luni. De aceea, este deosebit de important ca asistența de specialitate în cazul vârstnicilor să fie corelată, iar îngrijirea să fie dintre cele mai bune, astfel încât revenirea pacientului la activitățile cotidiene dinainte de accident să fie cât mai rapidă și sigură. Simpla îngrijire acasă nu este suficientă și comportă riscuri insurmontabile.

După externarea post-operatorie, de frica durerii la fiecare mișcare, pacienții au tendința de a evita să meargă, ceea ce reprezintă o mare greșeală, întrucât poate duce la eșecul operației. Cu cât vârstnicii operați încep să se miște mai repede, cu atât șansele lor de recăpătare a mobilității sunt mai mari. Este însă nevoie de specialiști,  recuperarea la domiciliu fiind aproape în totalitate ineficientă în acest stadiu al bolii. Pacientul trebuie să înceapă cât mai rapid exercițiile asistate de kinetoterapeut și fizioterapeut.

Doamna Eugenia Kalisz are 74 de ani. Plină de energie, optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, a fost un exemplu extraordinar și un motor pentru pacienții din sala de kinetoterapie, cât timp a fost internată în Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov.

A venit pentru recuperare medicală după o operație dificlă, de protezare a șoldului, pe care a făcut-o cu o lună înainte de internare. Nu putea merge fără ajutor, avea dureri mari și probleme de echilibru. Programul de recuperare medicală pe care i l-am creat, a încurajat-o încă din primele zile. După două săptămâni, putea merge singură, sprijinită în baston.

Doamna Kalisz a fost foarte determinată să se refacă. I se spunea să facă 10 mișcări, făcea 5 în plus. I se spunea să meargă 10 minute, ea continua încă 5 minute. Și tot așa! După numai trei săptămâni de internare, merge singură și nu mai are dureri.

"De fapt, îmi doresc să fiu un exemplu! Așa am fost toată viața, inclusiv pentru studenții mei de la Politehnica București. Nu contează vârsta! Dacă dorim ceva, putem să realizăm. Putem face tot ce ne dorim cu adevărat! Eu voi pleca pe picioarele mele, fără ajutor, fără baston. Îmi doresc să merg singură și voi merge. O să vedeți!" Așa spunea pe parcursul internării. A reușit! În trei săptămâni de recuperare medicală, merge fără ajutor și nu mai are dureri.

content-image

Spitalul Sfântul Sava are cele mai bune rezultate în recuperarea medicală. În 5 ani de existență, am pus pe picioare, la propriu, peste 5.000 de pacienți. Managerul și fondatoarea spitalului, Alina Ion, spune: ”Vom continua să aducem cele mai performante echipamente și, împreună cu cea mai bună echipă de specialiști în recuperare medicală, vom face bine mulți pacienți. Avem cele mai bune rezultate în recuperare medicală, datorită acestor două atribute ale noastre: echipamente invoative și echipă performantă. Adăugăm și ajutorul lui Dumnezeu și avem rețeta miraculoasă”.

content-image

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.