DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Recuperarea medicală post COVID trebuie să înceapă cât mai repede după cele 14 zile de carantină

Spitalul Sfântul Sava
Spitalul Sfantul Sava

Însănătoșirea după COVID 19 nu se face imediat după ce expiră cele 14 zile de carantină, ci este un proces îndelungat, ce poate dura luni, poate chiar ani, dacă recuperarea medicală nu începe în cel mai scurt timp după ce pacientul nu mai este contagios.

Dincolo de simptome precum pierderea mirosului și a gustului, de durerile de cap, insomnii și depresie, dureri musculare, erupții cutanate, COVID 19 afectează destul de grav organele interne. Astfel, investigațiile clinice efectuate la câteva luni după presupusa vindecare, arată că inima prezintă leziuni la nivelul miocardului, ceea ce poate crește riscul de insuficiență cardiacă sau alte complicații, pe viitor. De asemenea, sistemul vascular este afectat, COVID 19 putând determina formarea unor mici cheaguri de sânge care provoacă atacuri cerebrale și de cord, dar care pot afecta, pe termen lung, ficatul și rinichii.

COVID 19 provoacă daune de durată la nivelul plămânilor, alveolele pulmonare, care sunt ca niște mici saci de aer, având pereții lipiți și, astfel, se îngreunează mult respirația, cu riscuri mari pe termen lung.

Creierul, chiar și în cazul persoanelor tinere, poate fi grav afectat de COVID 19, pacienții putând suferi paralizii temporare, accidente vasculare cerebrale, convulsii etc. Pe termen lung, se pot declanșa boli precum Parkinson și Alzeihmer.

content-image

Din cauza termenului scurt de la răspândirea virusului SARS CoV 2, oamenii de știință nu au avut suficient timp de studiu pentru a stabili care sunt persoanele predispuse la astfel de urmări grave ale COVID 19, însă consecințele pe termen lung au fost sesizate nu doar la pacienții cu forme grave de COVID, ci și la cei cu forme ușoare ale bolii și care nu au necesitat internare. Totuși, categoriile de pacienți cu cel mai mare risc de a dezvolta sindromul post-COVID sunt persoanele trecute de 50 de ani, pacienții care suferă și de alte boli cronice sau cei care au parcurs o formă severă a bolii, fără a ne putea însă limita la această enumerare.

Așa cum arătam mai sus, COVID 19 nu este încă o boală ale cărei urmări să fi fost în totalitate descoperite, cercetările fiind încă în curs. Tocmai de aceea, pacienții care au trecut prin boală, nu trebuie să ignore persistența simptomelor și să se prezinte cât mai repede posibil la medic pentru investigații amănunțite și recuperare medicală.

Spitalul Sfântul Sava are o secție specializată în recuperarea respiratorie, în care pacienții cu sindrom post COVID fac progrese excelente. De asemenea, pacienții care înregistrează afecțiuni grave ale altor organe interne ori cu dificultăți majore de mobilitate post COVID, se recuperează chiar și în totalitate după spitalizare pentru un termen stabilit de medici și specialiștii în recuperare medicală – kinetoterapie și fizioterapie – cu rezultate remarcabile în redarea mobilității pacienților.

content-image

Spitalul Sfântul Sava are medici de mai multe specialități atât medicale, cât și chirurgicale, astfel încât poate asigura îngrijirea complexă a pacientului. De asemenea, Spitalul Sfântul Sava pune pacienților la dispoziție serviciul de ambulanță atât fără echipaj medical, cât și ambulanță de tip C, pentru pacienții care necesită îngrijiri medicale mai complexe, inclusiv resuscitare și terapie intensivă. În curând, spitalul va avea și o secție ATI cu 18 paturi de terapie intensivă.

În spital, există linie de gardă medicală 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, inclusiv în zilele de sărbători legale. Programul de fizio și kinetoterapie se desfășoară zilnic în cadrul Spitalului Sfântul Sava, sărbătorile legale și zilele de weekend neafectând programul de recuperare al pacienților. Internarea se face în saloane cu 2 sau 3 paturi, în condiții similare hotelurilor, nicidecum spitalelor.

La Spitalul Sfântul Sava, regula de la care nu se abate niciunul dintre angajați este de a îngriji pacienții ca pe membrii propriei familii. De aceea, la Spitalul Sfântul Sava nu te simți al nimănui, oricât de greu ți-ar fi să faci ceva de unul singur.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.