Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recuperarea miliardului de euro dispărut din Republica Moldova avansează cu pași de melc

tv8.md
furt miliard moldova

În prima jumătate a acestui an nu s-a atestat o evoluție semnificativă în procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială).

Datele Ministerului Finanțelor arată că de la începutul anului și până pe 1 iulie 2021, cele trei bănci în procedură de lichidare (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială) au încasat ceva mai mult de 60 de milioane lei în procesul de recuperare a banilor dispăruți. Adică aproximativ câte 10 milioane de lei pe lună, transmite știri.md

Asta, chiar dacă în instanțe se află zeci de dosare pentru recuperarea a miliarde de lei, inclusiv față de fosta conducere a băncilor acuzate de prejudicii de miliarde de lei.

Totuși, sechestrele puse pe active de miliarde de lei, care ar fi aparținut lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor și unor companii și persoane afiliate, nu semnifică faptul că în scurt timp se vor transforma în bani care să ajungă la Ministerul Finanțelor și BNM.

Datele Ministerului Finanțelor arată că majoritatea banilor au fost încasați prin intermediul titlurilor executorii și procedurilor de insolvabilitate, inițiate contra datornicilor. Doar câteva milioane de lei provin din recuperări din vânzarea activelor proprii sau a activelor luate în posesie.

În această perioadă câte jumătate din încasări au revenit Băncii de Economii și Băncii Sociale, în timp ce Unibank a recuperat doar aproximativ jumătate de milion de lei.

Astfel, în cadrul acestui proces cele trei bănci au acumulat până la 1 iulie 2021 peste 2,66 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.