Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recursul compensatoriu a fost abrogat, dar încă produce efecte - Decizie CCR de care pot beneficia unii deținuți

ccr

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un fragment din textul legal care reglementa recursul compensatoriu. Deși textul care oferea deținuților reduceri ale pedepselor pentru condițiile necorespunzătoare de detenție a fost abrogat, acesta produce în continuare efecte în virtutea statutului de lege penală mai favorabilă.

„În ședința din data de 17 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.55 ind.1 alin.(5) lit.b) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt neconstituționale”, transmite CCR.

Textul declarat neconstituțional: „(5) În sensul prezentului articol nu se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost: [...] b) în tranzit.

Recursul compensatoriu a fost abrogat în decembrie 2019. Totuși, fiind normă de drept penal substanțial, este supusă principiului constituțional al legii penale mai favorabile. Astfel, toți cei care au săvârșit infracțiuni sau se aflau deja în detenție în perioada în care legea a fost în vigoare pot beneficia de reducerea pedepselor pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. În urma deciziei CCR, la calculul termenelor pentru recursul compensatoriu se va adăuga și perioada petrecută de deținut în tranzit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.