Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Redactorul-şef al filialei ucrainene a RIA Novosti, acuzat de 'trădare', a fost eliberat condiţionat

Ucraina

Un tribunal din Kiev a dispus miercuri eliberarea condiţionată a jurnalistului Kirilo Vâşinski, cu cetăţenie ucraineană şi rusă, judecat pentru 'înaltă trădare' în beneficiul Moscovei, a declarat pentru AFP avocatul său, potrivit Agerpres

'El a fost pus în libertate', a declarat Andrii Domanski, avocatul jurnalistului, redactorul-şef al filialei ucrainene a agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti.

Potrivit acestei decizii, jurnalistul s-a angajat să nu fugă din ţară şi să se prezinte la tribunal în cadrul procesului său, care continuă.

Eliberarea sa intervine într-un moment în care Kievul şi Moscova discută despre un posibil schimb de mai multe zeci de prizonieri deţinuţi de către cele două ţări, schimb care ar putea avea loc în zilele următoare.

În luna iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dispus să-l dea la schimb pe Kirilo Vâşinski pentru cineastul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia.

Vâşinski (52 de ani) a fost arestat în mai 2018 la Kiev şi inculpat pentru 'înaltă trădare' de justiţie, delict pasibil cu 15 ani de închisoare.

Serviciile de securitate ucrainene îl acuză de 'activităţi subversive' la cererea Moscovei şi, în special, îi impută încercarea de a 'justifica' anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014. El este de asemenea acuzat de 'susţinerea' separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Arestarea jurnalistului a fost denunţată în mod repetat de Moscova şi de preşedintele Vladimir Putin, care i-a acordat cetăţenie rusă prin decret în 2015.

Născut în Ucraina, Vâşinski a lucrat pentru media ucrainene, înainte de a deveni cu câţiva ani în urmă corespondent al televiziunii publice ruse Rossia, iar ulterior a preluat conducerea filialei ucrainene a RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.