Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Redactorul-şef şi CEO-ul publicaţiei Apple Daily din Hong Kong nu au primit dreptul de eliberare provizorie pe cauţiune

puscarie catuse

Redactorul-şef şi CEO-ul publicaţiei Apple Daily din Hong Kong nu au primit, sâmbătă, dreptul de eliberare provizorie pe cauţiune, după ce au fost arestaţi joi dimineaţă sub suspiciunea de încălcarea a Legii naţionale a securităţii, informează Reuters.

Apple Daily, publicaţie critică la adresa conducerii de la Beijing, este deţinută de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.

Redactorul-şef Ryan Law, în vârstă de 47 de ani, şi CEO-ul Cheung Kim-hung, în vârstă de 59 de ani, s-au numărat între cei cinci directori ai ziarului care au fost arestaţi după ce 500 de poliţişti au făcut percheziţii la sediul publicaţiei, pe care autorităţile l-au descris ca „locul infracţiunilor”.

Poliţia a ajuns joi şi în casele redactorului-şef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, şi directorului Cheung Chi-wai, care au fost arestaţi.

Poliţia a spus că zeci de articole din ziar sunt suspecte că au încălcat Legea naţională a securităţii. Este primul caz în care autorităţile citează articole de presă care ar fi încălcat controversata lege.

Law şi Cheung, care sunt acuzaţi de „complicitate cu o ţară străină sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”, au apărut sâmbătă în faţa unui judecător, Victor So, care le-a respins cererea de eliberare pe cauţiune.

Ei urmează să apară din nou în faţa Curţii pe 13 august.

Judecătorul a motivat decizia spunând că există dovezi insuficiente pentru a crede că ei nu ar pune în pericol securitatea naţională.

Law şi Cheung sunt învinuiţi că au complotat cu proprietarul Apple Daily, Jimmy Lai, între 1 iulie 2020 şi 3 aprilie 2021 pentru a cere unei ţări străine, persoane sau organizaţii „să impună sancţiuni sau să se angajeze în alte acţiuni ostile împotriva regiunii administrative Hong Kong sau a Republicii Populare Chineze”, potrivit unui document.

Legea securităţii naţionale a intrat în vigoare în Hong Kong pe 30 iunie 2020. Sarcina inculpaţilor este de a dovedi că nu reprezintă o ameninţare dacă sunt eliberaţi provizoriu.

Ca parte a cererii, Law şi Cheung s-au oferit să demisioneze din funcţiile de la Apple Daily, să nu vorbească cu presa şi politicieni străini şi să plătească sumele de 3 milioane HK$ (peste 386.000 de dolari americani, n.r), în cazul lui Cheung, şi 200.000 HK$, în cazul lui Law.

Trei companii legate de Apple Daily, acuzate de asemenea de complicitate, au desemnat persoane care să le reprezinte la tribunal. Autorităţile au blocat 18 milioane HK$ din bunurile companiilor.

Ceilalţi trei directori arestaţi joi, COO-ul Chow Tat-kuen, publisherul Chan Puiman şi directorul Cheung Chi-wai, au fost eliberaţi pe cauţiune vineri, potrivit Apple Daily.

„Vom publica ziarul mâine. Vom face tot posibilul pentru a-l menţine”, a spus Chan după ce a participat la audierea de sâmbătă.

Mai mulţi oameni s-au adunat în faţa tribunalului, înaintea audierii, unii ţinând umbrele galbele sau purtând tricouri cu sigla Apple Daily. A fost scandat „Fără frică, luptaţi în continuare!”.

Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital.

În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.

Legea securităţii naţionale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstraţiile masive pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esenţă, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului şi face mai uşor ca protestatarii să fie pedepsiţi, incriminează secesiunea, subversiunea şi complicitatea cu forţe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.