Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Redescoperire uluitoare după 172 de ani: O specie de pasăre din Borneo, presupusă dispărută, a fost revăzută

O pasăre foarte discretă, care nu a mai fost observată de 172 de ani, a fost văzută în sfârşit într-o pădure din partea indoneziană a insulei Borneo, a anunţat joi o organizaţie care şi-a exprimat bucuria pentru această descoperire "uluitoare", relatează AFP.

Pasărea, a cărei denumire ştiinţifică este Malacocincla perspicillata, a fost presupusă dispărută deoarece nu a mai fost văzută de la descrierea primului exemplar observat de oamenii de ştiinţă, în 1848, în pofida multiplelor campanii pentru găsirea acestei zburătoare atât de rezervată, scrie agerpres.ro.

Citește și: Document din interior. S-a dat startul la ‘Vânătoarea de Amenzi’ în Poliția Română! ‘Normă’ zilnică pentru amendarea populației

În luna octombrie, însă, doi locuitori din provincia indoneziană Kalimantanul de Sud au prins o pasăre pe care nu au recunoscut-o, apoi i-au făcut o fotografie şi au eliberat-o în pădure, după cum a explicat asociaţia pentru protecţia mediului Global Wildlife Conservation.

Ei au trimis fotografiile ornitologilor, care au recunoscut oficial exemplarul de Malacocincla perspicillata.

Citește și: Raluca Turcan, despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani: Dacă un pensionar dorește să se angajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, o poate face

"A fost ca o iluminare", a declarat Panji Gusti Akbar, autor principal al unui studiu publicat joi în jurnalul BirdingASIA.

"Această pasăre este adesea considerată "cea mai mare enigmă a ornitologiei indoneziene". Este uluitor să afli că nu a dispărut şi că trăieşte în pădurile de mică altitudine", a adăugat el.

Citește și: Diana Șoșoacă se compară cu Donald Trump: ‘Numai eu și cu domnul președinte mai suntem blocați

Se cunosc foarte puţine date despre această pasăre cu penaj brun şi gri, care fusese raportată "dispărută" o perioadă mai mare decât orice altă specie de păsări asiatice, potrivit articolului din jurnalul de specialitate.

Cercetătorii speră să revină în zona de observare. Însă, acest proiect a fost zădărnicit de restricţiile dispuse pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Citește și: George Simion a pus ochii pe bugetele SRI și SIE! Lovitura pe care vrea să le-o dea serviciilor

"Aceasta este o ocazie unică de a ocroti aceste păduri", a declarat Ding Li Yong, coautor al articolului şi membru al BirdLife International.

Peste 150 de specii de păsări din întreaga lume sunt considerate în prezent "pierdute", întrucât în ultimii zece ani nu a fost observat niciun specimen din rândul acestora.

Citește și: Document din interior. S-a dat startul la ‘Vânătoarea de Amenzi’ în Poliția Română! ‘Normă’ zilnică pentru amendarea populației

"Descoperiri ca acestea sunt incredibile şi ne fac să credem că este posibil să găsim alte specii care s-au pierdut din punct de vedere ştiinţific de zeci de ani sau mai mult", a declarat Barney Long din cadrul Global Wildlife Conservation.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.