Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reducerea subvențiilor pentru partide și creșterea sumelor pentru DNA și DIICOT, printre amendamentele PNL

buget

Biroul Executiv al PNL a votat, luni, lista principalelor amendamente care vor fi susţinute în dezbaterea Legii bugetului de stat şi a Legii asigurărilor sociale de stat, între care se numără menţinerea subvenţiei alocate partidelor politice la nivelul de anul trecut, potrivit Agerpres.

"Să se reducă la sumele de anul trecut", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, cu privire la amendamentele referitoare la subvenţiile alocate partidelor politice.

El a menţionat că liberalii vor susţine amendamentele Ministerului Public în ceea ce priveşte bugetele pentru instituţiile din domeniul justiţiei.

"Este clar că şi DIICOT, şi DNA sunt lăsate aproape sub limita cheltuielilor necesare pentru supravieţuire, nicidecum pentru îndeplinirea misiunii pe care o au, de a lupta cu infracţionalitatea", a spus Orban.

Citeste si Bugetul Ministerului Justiției, suplimentat cu 23 de milioane lei - Proiectul a fost avizat de comisii

Preşedintele PNL a amintit amendamentele referitoare la finanţarea marilor obiective de infrastructură de transport, menţionând autostrada 'Unirii', tronsonul Sibiu-Piteşti, finalizarea tronsoanelor dintre Deva şi Lugoj, a centurii Capitalei, a tronsonului Comarnic-Braşov.

Orban a precizat că PNL susţine alocarea a 5% din PIB pentru Educaţie, iar resursele financiare să fie direcţionate pe mai multe obiective, precum generalizarea after-school, trecerea de la programul 'Cornul şi Laptele' la 'Masă diversificată în şcoli', creşterea investiţiilor la unităţile de învăţământ şi un program special pentru înzestrarea şcolilor profesionale şi a liceelor cu program tehnic.

"Pentru sănătate susţinem amendamentele pentru realizarea spitalelor regionale. De asemenea, ne dorim creşterea bugetului alocat diferitelor programe naţionale pentru boli cronice care sunt în suferinţă în momentul de faţă în proiectul de buget şi o creştere a alocărilor pentru zona de medicină preventivă", a mai spus Orban.

Preşedintele liberalilor a subliniat că PNL susţine indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2019, în conformitate cu legea.

Liberalii vor susţine ca amendament şi creşterea procentului destinat Pilonului II de pensii de la 3,75% la 5%.

"Prin OUG 114 emisă în 29 decembrie (...), în cazul în care autorităţile locale nu stabileau (...) nivelul taxelor şi impozitelor indexat cu rata inflaţiei (...), sunt obligate să crească la nivelul maxim nivelul taxelor şi impozitelor atât pentru persoane fizice, cât şi persoane juridice, ceea ce va duce la o creştere impresionantă. (...) Înseamnă o creştere de 800 de ori sau ceva de genul acesta. Aici am venit cu un amendament clar, prin care am suspendat aplicarea acestui articol din OUG 114, pentru că dacă vor respinge acest amendament, care nu face altceva decât să clarifice situaţia, înseamnă că de fapt Guvernul recunoaşte public că mărirea taxelor şi impozitelor locale la plafonul maxim este voinţa Guvernului PSD-ALDE, iar răspunderea este a Guvernului", a mai spus Orban.

El a menţionat că prin amendamente au fost prevăzute sume pentru plata banilor cuveniţi profesorilor care au câştigat în instanţă şi au obţinut titluri executori şi pentru plata obligaţiilor Guvernului de a înapoia românilor taxa de primă înmatriculare.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Florin Roman a afirmat că bugetul este unul "strict construit politic, pentru a obţine voturi".

"Cei care sunt fericiţi din toată această ecuaţie sunt doar primarii de comune, care au asigurat minim 20 de miliarde de lei vechi, iar interesul este unul strict electoral, întrucât aceste comune - sărace, în general - sunt conduse de către primari PSD", a susţinut Roman.

Potrivit lui, propunerile de buget referitoare la administraţia locală sunt la nivelul anului 1994.

la nivelul anului 1994, când primăriile funcţionau pe buget de funcţionare, adică aveau bani să aprindă lumina pe stradă, să plătească salariaţii şi să facă curăţenie în localitate. (...) În cazul municipiilor şi oraşelor, pe lângă problema mutării cheltuielilor sociale care taie cam 50.000 de lei de la nivelul fiecărui municipiu şi cam 30.000 de lei de la nivelul fiecărui oraş, apar şi alte probleme. (...) Aceste reduceri vor afecta inclusiv decontarea navetei profesorilor, a navetei elevilor, bursele şcolare, plata personalului de la creşe", a adăugat el.

Toate aceste lucruri, a subliniat Roman, erau până acum suportate de către autorităţile locale din bugetele proprii.

"Au dat o nouă lovitură primăriilor de municipii şi oraşe prin faptul că au majorat salariile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap de la 1 ianuarie, deşi în cursul anului 2018, primăria trebuia să plătească doar salariile angajaţilor, acum le-au dat şi plata de personal pe partea socială, le-au crescut şi salariile Guvernul, dar fără a asigura sursa de finanţare şi obligă autorităţile locale, pe lângă salariile majorate, să le plătească şi voucherele de vacanţă şi tichete. O altă mizerie (...) - vor obliga primăriile să majoreze la maxim cotele din impozit pe terenuri, clădiri şi autovehicule. (...) Această decizie este exclusiv a Guvernului şi se încalcă autonomia locală, obligând autorităţile locale să procedeze la nişte majorări. În ceea ce priveşte consiliile judeţene (...), se pun în pixul celor 28 de baroni ai PSD 7,5% din totalul banilor pe care îi are un judeţ", a afirmat Florin Roman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.