Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reducerea tarifelor de roaming a Moldovei cu UE, discutată la Bruxelles

roaming

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală, Margrethe Vestager.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre aderarea R. Moldova la Programul Europa digitală, la Zona unică de plăți în Euro, la piața unică europeană, reducerea tarifelor de roaming, recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale și securitatea cibernetică, transmite deschide.md.

Natalia Gavrilița a declarat că R. Moldova se află în condiții de război hibrid, fiind înregistrate riscuri cibernetice, dezinformare și alte posibile pericole, însă Guvernul depune eforturi pentru a întări reziliența R. Moldova în sectoarele prioritare. În viitorul apropiat, urmează a fi transpusă și directiva europeană NIS2, care va contribui la consolidarea rezilienței R. Moldova pe domeniul securității cibernetice.

În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul asigurării concurenței, R. Moldova fiind în proces de aliniere a cadrului legislativ la cel al UE. În acest sens, au fost create grupuri de lucru comune ce analizează practicile neconcurențiale ilegale pentru a fi eliminate. Totodată, șeful Executivului a solicitat pregătirea unui program de Twinning pentru Consiliul Concurenței.

Margrethe Vestager a apreciat eforturile R. Moldova de a sprijini Ucraina pe diverse domenii, ceea ce este complicat pentru o țară mică și cu resurse puține, și a exprimat deschidere pentru a sprijini R. Moldova în domeniul politicii ajutoarelor de stat și antitrust, prin creșterea capacităților instituționale, expertiză și transpunerea celor mai bune practici.

„Depunem eforturi pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană, iar includerea R. Moldova în piața internă europeană va aduce Europa mai aproape de cetățenii noștri”, a declarat Natalia Gavrilița.

Un alt subiect de discuții a fost recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale, ceea ce va facilita atât activitatea persoanelor fizice, cât și a companiilor.

De asemenea, a fost abordat subiectul aderării R. Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA), care facilitează transferurile bancare în Euro între țările semnatare și presupune dezvoltarea de instrumente financiare comune, standarde, proceduri și infrastructură pentru a permite economii de scară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.