DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

REFERATUL de arestare în cazul lui Cătălin Cherecheș: Cu ce s-ar fi ocupat primarul din Baia Mare

catalin chereches

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prezentat, miercuri după amiază, Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. El nu a făcut declaraţii la intrarea în sala de judecată.

Cătălin Cherecheş a fost reţinut marţi seară sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Conform Referatului întocmit de procurori, Cherecheș ar fi luat mită.

RECHIZITORIUL POATE FI CONSULTAT AICI

Iată ce susțin anchetatorii:

”(...) , în luna iunie 2014, inculpatul Cherecheș Cătălin i-a propus să devină (...) Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), care activa în Liga a III-a, având ca obiectiv promovarea în Liga a II-a de fotbal, propunere cu care a fost de acord.

(...) , primarul Cherecheș Cătălin i-a promis sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât și pentru continuarea în bune condiții a activității clubului.

Citește și: Au instalat o cameră video să vadă ce face menajera și au fost șocați / VIDEO 18+

Referitor la procedura de finanțare, (...) a arătat că FCM Baia Mare avea încheiat cu Consiliul local al municipiului Baia Mare un contract de susținere financiară, iar inculpatul Cherecheș Cătălin îi spunea ce sumă să ceară Consiliului local, sens în care el făcea o solicitare către instituția publică în cauză şi „de acolo era treaba lui Cătălin Cherecheş să obţină acea sumă”.

Din 1 iunie 2014 până la 24 august 2015, Consiliul local al municipiului Baia Mare a alocat FCM Baia Mare suma de aproximativ 950.000 lei.

(...) a precizat că, din banii viraţi de Primărie în contul clubului, i-a remis inculpatului Cherecheş Cătălin, la solicitarea acestuia, mai multe sume de bani.

În cursul lunii martie 2015, i-a înmânat inculpatului Cherecheş Cătălin, suma de 50.000 lei în biroul său din primărie. Suma i-a fost remisă primarului la momentul la care FCM Baia Mare a încasat de la primărie suma de 150.000 lei. Denunţătorul a arătat că, cu câteva zile înainte de virarea sumei de bani, s-a întâlnit cu primarul Cherecheş Cătălin, care i-a arătat un bileţel pe care era scrisă suma de 50.000 lei, ocazie cu care i-a transmis că în ziua respectivă îi plăteşte avansul de 150.000 lei şi că din avansul respectiv trebuie să-i ducă acea sumă de bani.

Citește și: Specialiștii AVERTIZEAZĂ: Nu vă mai strângeți câinele în brațe

Conform celor susţinute de denunţător, primarul i-a spus că dacă nu este de acord să îi remită suma respectivă, nu îi mai dă niciun ban.

Denunţătorul a precizat că în luna iulie 2015, după ce Primăria municipiului Baia Mare i-a virat suma de aproximativ 70-80.000 lei, a fost contactat telefonic de către (...), care i-a comunicat că a discutat cu inculpatul Cherecheş Cătălin şi acesta a spus că o poate rezolva cu suma de 10.000 lei, deoarece are bani, referindu-se la suma care a fost virată de primărie. Înţelegând că este vorba de o nouă solicitare formulată de inculpatul Cherecheş Cătălin de a-i remite o parte din banii viraţi de primărie, i-a dat lui (...), prin intermediul lui (...) - angajată la (...), suma de 10.000 lei.

În data de 24 august 2015, s-a aprobat, la iniţiativa inculpatului Cherecheş Cătălin, de către Consiliul local al municipiului Baia Mare, finanţarea clubului cu suma de 600.000 lei, din care a primit aproximativ 300.000 lei. Din această sumă i-a remis personal inculpatului Cherecheş Cătălin suma de 10.000 lei, undeva în cursul lunii septembrie 2015, înmânarea având loc în biroul primarului.

Citește și: 64 de lumânări au fost depuse la sediul DNA / FOTO

Denunţătorul a arătat că, în ultima perioadă de timp, fără a indica data, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis că alocă suma de 1.000.000 lei clubului de fotbal, dacă îi predă numitului (...), societatea comercială (...) S.R.L. şi (...) deţinute de această firmă. Totodată, acesta i-a spus că îi deblochează şi suma de 330.000 lei, pe care clubul a plătit-o pentru nocturna instalată cu ocazia meciului din Cupa României, din optimi, cu (...) , iar din aceşti bani clubul poate plăti şi datoria de 317.000 lei către primărie, constatată cu ocazia Auditului intern.

În raport de cele menţionate mai sus, din denunţul formulat de (...) rezultă că primarul Cherecheş Cătălin,în perioada martie-august 2015, a pretins şi a primit de la acesta suma de 70.000 lei în mai multe rânduri, direct sau prin intermediul lui (...), pentru susţinerea financiară de către municipiului Baia Mare prin autorităţile locale, în speţă Primăria şi Consiliul local, a FCM Baia Mare.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE O femeie a fost călcată de o mașină de gunoi

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a

FCM Baia Mare cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a pretins lui (...) să cesioneze pe numele unei persoane ce urma să fie indicată de el (iniţial indicându-se numele lui (...)) S.C. (...) S.R.L. , care deţine anumite (...) precum şi site-ul (...).

Probele administrate în cauză au relevat faptul că, la data de 14.04.2016, pentru susţinerea financiară a FCM Baia Mare de către municipiul Baia Mare cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a solicitat lui (...) suma de 400.000 lei. Suma de bani solicitată provine dintr-o sponsorizare pe care FCM Baia Mare a obţinut-o de la S.C. (...) SA. Suma totală cu care susscrisa societate comercială a sponsorizat clubul este de 600.000 lei.

Citește și: Profeţia cutremurătoare de la Muntele Athos. Ce lucruri teribile urmează să se întâmple cu omenirea

Aceeaşi solicitare a fost reiterată de către inculpatul Cherecheş Cătălin cu ocazia întâlnirii pe care acesta a avut-o în biroul său cu (...) la data de 19.04.2016 (...)

Cu privire la remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22.04.2016 inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis lui (...) să facă cum a mai făcut şi înainte şi să nu scoată din bancă sume mari de bani, ci sume de 20.000- 30.000 lei .

La data de 25.04.2016 inculpatul Cherecheş Cătălin a purtat o discuţie cu (...) şi (...). În esenţă, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a spus denunţătorului să îi dea o parte din banii solicitaţi cu titlul de mită, (...) pentru „o datorie”.

Citește și: Austria vrea să decreteze STAREA DE URGENȚĂ

La data mai susmenţionată (...) a scos din bancă suma de 22.325 lei pe care a schimbat în euro, obţinând suma de 5.000 euro, pe care i-a înmânat-o lui (...).

La data de 26.04.2016, în baza aceleiaşi înţelegeri, inculpatul Cherecheş Cătălin a primit cu titlul de mită de la (...), din suma totală de 400.000 lei pretinsă, suma de 30.000 lei.

La data mai susmenţionată s-a procedat la organizarea unui flagrant de către organele de urmărire penală. În biroul inculpatului Cherecheş Cătălin a fost identificată doar suma de 25.000 lei, primită de la (...). Până la intrarea organelor de urmărire penală în biroul inculpatului Cherecheş Cătălin pentru constatarea infracţiunii flagrante, acesta a remis (...) suma de 5.000 lei din suma mai sus menţionată, acesta fiind motivul pentru care a fost găsită în biroul edilului doar suma de 25.000 lei .

Citește și: Vlad Alexandrescu și-a dat demisia pe Facebook: Ce a putut să-i scrie premierului Dacian Cioloș

În cauză sunt îndeplinite exigențele legii pentru luarea măsurilor preventive, astfel cum sunt reglementate prin dispoziţiile art. 202 Cod procedură penală, care impun existenţa unor probe sau indicii temeinice apte să susţină suspiciunea rezonabilă privitoare la comiterea infracţiunilor imputate unei persoane.

Pentru toate aceste considerente, vă solicităm să admiteţi propunerea noastră şi să dispuneţi faţă de inculpatul Cherecheş Cătălin luarea măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 27.04.2016, până la data de 26.05.2016, inclusiv.

Acţiunea penală a fost pusă în mişcare faţă de inculpatul Cherecheş Cătălin prin ordonanţa procurorului din data 26.04.2016.

Citește și: Actele normative adoptate de Guvern în ședința din 27 aprilie

Inculpatul Cherecheş Cătălin a fost reţinut în baza ordonanţei nr. 256/P/2015 începând de la data de 26.04.2016, ora 21:15, până la data de 27.04.2016, ora 21:00.

Asistenţa juridică i-a fost asigurată inculpatului de către apărătorii aleşi, av. (...) din cadrul Baroului Maramureş şi av. (...) din cadrul Baroului Cluj. Anexăm alăturat dosarul 256/P/2015 al D.NA.-ST Cluj, format din 1 volum (…) şi (...)”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.