Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum antirefugiaţi: Martin Schulz acuză 'jocul periculos' al Ungariei

theguardian.com
martin schulz

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminică atenţia asupra "jocului periculos" al Ungariei, care organizează un referendum împotriva planului de relocalizare a refugiaţilor în cadrul UE, relatează AFP. 

"Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie să primească numai vreo 2.000 de refugiaţi. A organiza un referendum în legătură cu aceasta este un joc periculos", a declarat Martin Schulz grupului de presă german Funke, potrivit unui fragment dintr-un articol publicat în avans. 

Premierul ungar, Viktor Orban, se joacă "cu un principiu fundamental al UE: contestă validitatea legislaţiei europene la care însăşi Ungaria a contribuit", a subliniat preşedintele Parlamentului European. 

Martin Schulz a lansat un apel celorlalţi lideri ai ţărilor membre în Uniunea Europeană să îl aducă pe Viktor Orban pe calea cea bună. Ar trebui "să îi spună colegului lor: nu mai putem continua aşa. Solidaritatea nu are sens unic", a afirmat demnitarul european. 

Aproximativ 8,3 milioane de alegători sunt chemaţi duminică să valideze opoziţia lui Viktor Orban faţă de repartizarea refugiaţilor în cadrul Uniunii Europene. 

Un prim plan de relocalizare a 160.000 de solicitanţi de azil între Cei 28 este cu greu pus în aplicare din septembrie 2015. 

Până în prezent, Ungaria nu a propus niciun centru de primire şi se va considera, dacă votul negativ câştigă, liberă de orice obligaţie de a contribui la efortul european. 

Comisia Europeană a reamintit în această săptămână că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. Responsabilii europeni se tem însă de o nouă lovitură adusă legitimităţii proiectelor UE şi unităţii membrilor săi, deja afectată de o succesiune de şocuri, printre care acea mai gravă criză migratorie de după 1945 şi decizia britanicilor de a părăsi grupul Celor 28.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.