Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum constituţional în Kazahstan: Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev ar putea avea şanse mai mari la un nou mandat

 Kasîm-Jomart Tokaev

În Kazahstan va avea loc duminică un referendum pe tema unor reforme constituţionale, transmite Reuters, care apreciază că succesul aşteptat i-ar putea creşte şansele preşedintelui Kasîm-Jomart Tokaev de a obţine un nou mandat.

Campania mediatică a guvernului a promovat ideea că modificarea Constituţiei ar putea aduce mai multă democraţie în fosta republică sovietică din Asia Centrală, cu 19 milioane de locuitori.

Apreciat multă vreme de Occident pentru stabilitatea politică şi căutat de investitorii străini, care au pompat sute de miliarde de dolari în domeniul energiei şi în minerit, Kazahstanul s-a confruntat anul acesta cu tulburări violente, inclusiv cu o tentativă de lovitură de stat organizată de oficiali de rang înalt din sistemul de securitate.

Referendumul va răspunde la nemulţumirile care i-au scos pe kazahi în stradă la începutul lui ianuarie; protestatarii au cerut atunci reforme politice, arată analistul Dosîm Satpaev, potrivit Agerpres.ro.

După ce i-a înfrânt pe pucişti, Tokaev l-a trecut pe linie moartă pe predecesorul şi mentorul său politic, fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care dispunea încă de multă influenţă, deşi renunţase la putere în 2019, reaminteşte Reuters.

Una din reformele constituţionale vizează retragerea titlului de lider al naţiunii cu care era învestit Nazarbaev. Se pare că ideea beneficiază de o largă susţinere, arată agenţia citată.

Mulţi kazahi au cerut în ultimii ani modificări ale sistemului politic care concentrează puterea în mâna preşedintelui, spune Satpaev. "Tokaev înţelege asta şi de aceea, într-o anumită măsură, încearcă să se poziţioneze cu ajutorul acestui referendum ca o persoană care încearcă să schimbe ceva".

Preşedintele în vârstă de 69 de ani va candida probabil pentru un nou mandat în 2024, când se încheie cel actual, sau chiar mai devreme. Satpaev afirmă că referendumul face parte dintr-o "repetiţie pentru alegerile prezidenţiale", iar şeful statului va considera aprobarea reformelor drept un vot în favoarea sa.

Noua formă a Constituţiei ar acorda unele puteri parlamentului şi curţii constituţionale, însă preşedintele ar urma să păstreze pârghii importante.

Tokaev a fost criticat pentru că în timpul crizei din ianuarie a cerut ajutorul unei organizaţii internaţionale de securitate conduse de Rusia, aducând astfel Kazahstanul pe o orbită mai apropiată de Moscova, înainte de începutul războiului din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.