Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum constituțional pentru interzicerea avortului în Kansas

cdn.dnaindia.com
avort

Locuitorii din Kansas sunt chemaţi marţi la urne să hotărască dacă Constituţia acestui stat tradiţional conservator este necesar să fie modificată în vederea retragerii garantării dreptului la avort, relatează AFP.

Locuitorii în favoarea acestei modificări - tabăra ”da” - susţin că aceasta le-ar permite legiuitorilor să reglementeze întreruperea voită a sarcinii fără amestecul justiţiei.

Interzicerea avortului nu este obiectivul oficial al campaniei ”Value Them Both”, însă, în tabăra opusă, activişti consideră amendarea Constituţiei drept o tentativă abia voalată de deschdere a căii unei interziceri clare de către Parlamentul local, dominat de către republicani, care ar urma astfel exemplul altor cel puţin opt state, după hotărârea Curţii Supreme a Statelor Unite din iunie.

Tabăra ”nu” observă neliniştită cum statele vecine Missouri şi Oklahoma au impus restricţii aproape totale avortului. Missouri nu admite excepţii în caz de viol şi incest.

În Kansas, un ales conservator local a prezentat anul acesta un proiect de lege care interzice avortul fără excepţii - inclusiv în caz de viol, incest sau salvarea vieţii mamei, conform News.ro

În prezent, avortul este ilegal în Kansas până în a 22-a săptămână a sarvicii, iar în cazul unei minore este necesară autorizaţia părinţilor.

”Până la urmă, amendamentul retrage acest drept la autonomie personală de care se bucură toate locuitoarele Kansasului”, declară AFP o purtătoare de cuvânt a campnaiei ”nu”, Ashley All, de la ”Kansans for Constitutional Freedom” (KCF).

”Iar ca noi să fim în măsură să luăm decizii cu privire la corpul nostru, familiile noastre, viitorul nostru fără amestecul Guvernului este un drept”, subliniază ea.

Referendumul constituţional - care coincide cu alegerile primare în Kansas - este prima ocazie ca alegători americani să-şi exprime punctul de vedere asupra avortului după ce Curtea Supremă şi-a anulat hotărârea istorică din 1973, Roe v. Wade.

Alte state - California şi Kentucky - urmează să se pronunţe cu privire la avort în noiembrie, la alegerile de la jumătate de mandat în Congres, în care republcanii şi democraţii speră să-şi mobilizeze susţinătorii pe tema avortului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.