Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum - Elveţienii au aprobat a 13-a pensie și au respins majorarea vârstei de pensionare

Democratic Erosion
elvetia referendum

Rezultatele preliminare ale unui referendum desfăşurat în Elveţia indică faptul că alegătorii au aprobat planurile privind majorarea semnificativă a pensiilor şi au respins, totodată, iniţiativa de creştere cu un an a vârstei de pensionare, până la 66 de ani, relatează BBC citat de Rador Radio România.

De acum înainte, pensionarii vor primi anual o pensie lunară suplimentară calculată în funcţie de populaţia activă, ai cărei membri vor primi şi al 13-lea salariu.

Context

"Un trai mai bun la pensie", o inițiativă a sindicatelor, solicita o a 13-a plată lunară a pensiei în fiecare an, similară cu al 13-lea salariu pe care îl primesc mulţi angajaţi în Elveţia şi în alte ţări europene, notează AFP.

Plăţile lunare de asigurări sociale în Elveţia pot ajunge la 2.450 de franci elveţieni pentru persoanele fizice şi la 3.675 de franci pentru cuplurile căsătorite. Însă aceşti bani nu înseamnă foarte mult într-o ţară clasată în mod constant printre cele mai scumpe din lume.

Chiria pentru un apartament cu două camere în oraşele elveţiene este de cel puţin 3.000 de franci.

Dacă elveţienii vor aproba această schimbare, nu vor fi primii din Europa. Ţara vecină Liechtenstein, o altă naţiune cu costul ridicat al vieţii care foloseşte francul elveţian, are un sistem similar de ani de zile.

Aprobarea este "un moment de cotitură pentru Elveţia", susţine analistul politic Georg Lutz.

"În urmă cu doar zece ani, în contextul opoziţiei partidelor burgheze şi asociaţiilor mediului de afaceri, o astfel de propunere nu ar fi avut nicio şansă", a adăugat Georg Lutz.

Începând din 1848, alegătorii elveţieni nu au aprobat niciodată planuri vizând majorarea beneficiilor sociale plătite de stat prin intermediul unui plebiscit.

Pensiile vor fi majorate începând din 2026, conform prevederilor iniţiativei. Susţinătorii celei de a 13-a pensii nu au venit şi cu un plan vizând finanţării acestei măsuri, ale cărei costuri suplimentare sunt estimate la 4,1 miliarde de franci (4,7 miliarde de dolari), astfel că guvernul va fi nevoit să facă rost de bani. Ministrul de Finanţe, Karin Keller-Sutter a apreciat că având în vedere că Elveţia înregistrează deja un deficit bugetar, cea de a 13-a pensie va necesita o majorare a cotei de TVA.

În prezent, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume. De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.