Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Cipru: Se pegătește REUNIFICAREA

iBalkan.net
cipru

Un referendum cu privire la problema cipriotă ar putea avea loc în vara lui 2017, dacă negocierile se vor desfăşura după cum a fost prevăzut, a anunţat marţi liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN, autoproclamat), Mustafa Akinci, informează AFP.

'Dacă totul se va derula bine şi nu vor fi accidente pe parcurs, un referendum ar putea fi organizat în vara lui 2017', a declarat Akinci, în timpul unei întâlniri cu presa la Nicosia, scrie agerpres.ro.

Akinci şi omologul său cipriot grec, Nicos Anastasiades, vor avea o întrevedere la Geneva, în 9 ianuarie, şi s-au angajat să prezinte, cu două zile mai târziu, hărţi de delimitare teritorială a celor două entităţi, care urmează să constituie în viitor un stat federal reunificat.

Preşedintele cipriot turc a declarat că mai mult de o sută de probleme ar urma să fie reglate în timpul negocierilor viitoare, însă doar vreo 8-10 subiecte pun cu adevărat probleme, în special cele privind proprietatea, teritoriul şi securitatea.

Presaţi de comunitatea internaţională să nu abandoneze eforturile de reglementare, Anastasiades şi Akinci au convenit să reia negocierile după eşuarea, la 22 noiembrie, a convorbirilor din Elveţia sub egida ONU.

De asemenea, Akinci a confirmat desfăşurarea unei întrevederi în tet-a-tet cu Anastasiades, înaintea organizării, la 12 ianuarie, a unei conferinţe la care vor participa Grecia, Turcia şi Marea Britanie, în prezent garante asupra securităţii în insula cipriotă. 'Nimeni altcineva nu va sta în jurul mesei', a precizat Akinci.

Anastasiades de va deplasa la Atena vineri, pentru o discuţie cu premierul grec Alexis Tsipras în vederea acestor negocieri, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului său.

Cipru este divizat după ce armata turcă a cucerit în 1974 partea de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat menită să alipească ţara la Grecia şi care îngrijora minoritatea turcofonă a insulei, invazie urmată de semnificative deplasări de populaţii.

Anastasiades şi Akinci sunt cei mai fervenţi susţinători ai unei soluţionări a problemei cipriote, însă orice acord la care cei doi ar putea ajunge trebuie să fie supus la vot printr-un referendum în fiecare dintre cele două părţi ale insulei, unde aceste negocieri de pace nu se bucură de unanimitate.

Ciprioţii au fost deja chemaţi să voteze un plan de reunificare propus de ONU în 2004. Acesta a fost susţinut cu o mare majoritate de voturi de ciprioţii turci, dar respins în mod ferm de vecinii lor greci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.